Την περασμένη Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο κανονισμό για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με ένα παράρτημα ειδικά σχεδιασμένο για τον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Oι αρχές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στοχεύουν κυρίως την αγορά και πώληση ποδοσφαιριστών, τη χρηματοδότηση επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, τις χορηγίες και όλες τις συναλλαγές με μάνατζερ ή άλλους μεσάζοντες.
Πρόκειται για μια αυτόνομη και υποχρεωτική ρυθμιστική ενημέρωση και για τις 27 χώρες μέλη, με αυτο-εφαρμογή εντός των επόμενων 36 μηνών. Ταυτόχρονα, θεσπίστηκε το AML (Anti Money Laundering), το οποίο, όπως και η νέα νομοθεσία, περιμένει έλεγχο από το Συμβούλιο πριν δημοσιευτεί στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα.
Και τα δύο μέτρα δημιουργήθηκαν με στόχο να καλύψουν τα πολυάριθμα κενά που παραμένουν ανοιχτά στις διεθνείς ροές «βρώμικου» χρήματος.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αποτελεί κύριο στόχο, επειδή, γράφει ο νομοθέτης στην εισαγωγή, υπάρχουν επείγοντες λόγοι, «όπως η παγκόσμια δημοτικότητα του ποδοσφαίρου, τα σημαντικά ποσά, οι ταμειακές ροές και τα σχετικά οικονομικά συμφέροντα, η επικράτηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων και, μερικές φορές, αδιαφανείς ιδιοκτησιακές δομές».
Το καθεστώς παρέμβασης είναι το κλασικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ελέγχου στην πηγή των χρηματοοικονομικών ροών, που τίθεται από το νόμο στα χέρια των «υπόχρεων υποκειμένων» τα οποία απαιτείται να παρακολουθούν, να επαληθεύουν και, σε ύποπτες περιπτώσεις, να απέχουν και να το αναφέρουν στις αρχές της AML.
Οι «ποδοσφαιρικοί μάνατζερ» και οι «επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι» περιλαμβάνονται λοιπόν στη λίστα των υπόχρεων υποκειμένων, που γίνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι θεματοφύλακες της οικονομικής ακεραιότητας του ποδοσφαιρικού συστήματος και οι σηματοδότες για απόπειρες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω του ποδοσφαίρου.
Οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων παραγόντων
Η υποχρέωση εντοπισμού συναλλαγών με επενδυτές, χορηγούς, ποδοσφαιρικούς πράκτορες ή άλλους μεσάζοντες και μεταγραφές παικτών θα αφορά όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους με άδεια συμμετοχής σε πρωταθλήματα, με εξαίρεση εκείνων με τζίρο μικρότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με δυνατότητα για τα κράτη μέλη να αυξήσουν την επιφυλακή τους, ακόμη και σε μικρές αλλά οριακές καταστάσεις.
Οι χρηματοδότες, οι μέτοχοι, οι χορηγοί και οι ίδιοι οι μάνατζερ θα πρέπει να υποβληθούν σε επαρκή επαλήθευση των πιθανών πελατών τους, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το καθήκον εξακρίβωσης της προσωπικής ταυτότητας του αναδόχου, αλλά κυρίως την αναζήτηση του πραγματικού δικαιούχου, για να «κατανοήσουν ιδιοκτησία και δομή ελέγχου του πελάτη».
Με την περαιτέρω περιπλοκή της σύγχρονης εποχής, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς κυρώσεις κατά εχθρικών χωρών και διάφορων ολιγαρχών, όλα τα στοιχεία από τις νέες υπόχρεες οντότητες θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς.
Εάν η «επαρκής επαλήθευση» αποτύχει, οι μάνατζερ και/ή οι πρόεδροι υποχρεούνται να απόσχουν από τη συμφωνία, όποια κι αν είναι αυτή, και, κυρίως, να αναφέρουν την απόπειρα ύποπτης συναλλαγής.
Σε περίπτωση αμφιβολιών, οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αρχή, η οποία θα πρέπει να απαντήσει εντός τριών ημερών. Τέλος, όσον αφορά τις κυρώσεις για τους παραβάτες, αυτές θα θεσπιστούν από τα διάφορα κράτη, υπό τον όρο ότι θα είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές».
naftemporiki.gr