Skip to main content

Η Super League πρέπει να αλλάξει όνομα

Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απέρριψε την αίτηση για καταχώριση του σήματος «Super League» μετά την προσφυγή της δανέζικης Λίγκας

Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απέρριψε το αίτημα για καταχώριση του εμπορικού σήματος «Super League» και, κατά συνέπεια, η φιλόδοξη διοργάνωση, που επί του παρόντος υφίσταται μόνο θεωρητικά, θα χρειαστεί να αναζητήσει διαφορετικό όνομα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντίθεση του πρωταθλήματος Superligaen της Δανίας, του οποίου το σήμα κατατεθέν είναι η Superliga με κατοχυρωμένο το εμπορικό σήμα The Super League στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το EUIPO, μετά από μια διαδικασία γεμάτη προσφυγές και παρατάσεις που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, αποφάνθηκε υπέρ της κύριας διοργάνωσης της Δανίας, κρίνοντας ότι η ομοιότητα του εμπορικού σήματος The Super League παρενέβαινε στα δικαιώματα της επωνυμίας της, η οποία ήταν καταχωρημένη στην Ε.Ε. πολλά χρόνια πριν.

Το όργανο υποστηρίζει στην απόφασή του ότι «το επίμαχο σήμα [The Super League] θα μπορούσε να κερδίσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα από τον διακριτικό χαρακτήρα ή τη φήμη του προηγούμενου σήματος», αναφερόμενο στη Super League της Δανίας, κυρίως λόγω της αναγνώρισης και της θετικής εικόνας που απολαμβάνει η εθνική διοργάνωση στη σκανδιναβική χώρα.

Ωστόσο, η απόφαση υπόκειται σε έφεση αι οι διοργανωτές της Super League είναι πιθανό να συνεχίσουν τις προσφυγές για να προσπαθήσουν να σώσουν την καταχώριση του εμπορικού τους σήματος.

Η διαμάχη σχετικά με το εμπορικό σήμα της Super League ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, όταν οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοί της, που σύντομα έμειναν τρεις (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους) κατοχύρωσαν αυτό το εμπορικό σήμα στο EUIPO, μόλις τρεις ημέρες πριν ανακοινώσουν δημόσια το σχέδιό τους και προκαλέσουν τεράστια αναταραχή στο ηπειρωτικό ποδόσφαιρο.

Τον Ιούλιο, η ποδοσφαιρική Λίγκα της Δανίας αντέδρασε στην καταχώριση του εμπορικού σήματος της Super League υποβάλλοντας ένσταση στο EUIPO.

Στη δήλωσή της προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό, η Δανία ισχυρίστηκε ότι είχε την άδεια χρήσης του όρου Superligaen από το 2013 (όνομα που χρησιμοποιείται από το 2010) και ότι η δημιουργία ενός πρωταθλήματος με σχεδόν πανομοιότυπο όνομα θα μπορούσε να τη βλάψει σε διάφορα επίπεδα, εκμεταλλευόμενη το κύρος στη χώρα ή ακόμη και να πλήξουν την εικόνα της.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους το EUIPO έκανε δεκτή την έφεση της Δανικής Superliga. Έτσι ξεκίνησε μια περίοδος «παγώματος» με σκοπό τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους, η οποία νομικά θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Ωστόσο, μετά από δυόμισι μήνες συνομιλιών, η Δανία εκτίμησε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία κι επέλεξε να συνεχίσει, φέρνοντας την υπόθεση στο τέλος.

Τα τελευταία δύο χρόνια η υπόθεση έχει γίνει περίπλοκη, με προσφυγές, αιτήματα για παρατάσεις κι αιτήματα τεκμηρίωσης από το EUIPO.

Η απόφαση σημαίνει ότι το εμπορικό σήμα δεν μπορεί να κατοχυρωθεί από την European Super League Company S.L. ως εμπορικό σήμα της ΕΕ. Άρα, στη συνέχεια θα πρέπει είτε να ασκήσει προσφυγή επί της απόφασης είτε να βρει άλλη ονομασία.

naftemporiki.gr