Συνολικά 21 διαιτητές έκαναν δηλώσεις στην Ισπανία στο πλαίσιο της έρευνας από τις αρχές για την «υπόθεση Νεγκρέιρα» και αποκάλυψαν αδημοσίευτες λεπτομέρειες για το πώς φέρεται να λειτουργούσε ο αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτητών.
Η εφημερίδα El Mundo είχε πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις, στις οποίες διαιτητές όπως ο Χοσέ Λουίς Γκονζάλεθ υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Μπαρτσελόνα είχε προσλάβει τον τότε νούμερο δύο διαιτητή στην ιεραρχία του σώματος «για να αποκομίσει κάποιο είδος αθλητικού οφέλους».
Ο Γκονζάλεθ, ο οποίος έκανε την καριέρα του μεταξύ 1988 και 2020 πριν μετακομίσει στο VAR, κλήθηκε από τους ερευνητές να εξηγήσει, κατά τη γνώμη του, τον λόγο για τον οποίο ο καταλανικός σύλλογος πλήρωνε τον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα και τον γιο του.
«Καταλαβαίνω ότι θα ήθελαν να αποκτήσουν κάποια αθλητικά οφέλη. Ο Χοσέ Μαρία θα τους είχε κάνει να καταλάβουν ότι είχε κάποια εξουσία πάνω στους διαιτητές», δήλωσε ο Γκονζάλεθ.
Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι τόσο ο Νεγκρέιρα όσο και ο γιος του εκμεταλλεύτηκαν τη θέση του πρώτου ως αντιπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής των Διαιτητών για να μπορέσουν να πλουτίσουν χάρη στη συνεργασία με την Μπαρτσελόνα.
Η εκδοχή του Γκονζάλεθ επιβεβαιώθηκε και από άλλους πρώην συναδέλφους του, ειδικά όσον αφορά τη σφαίρα επιρροής για την οποία καυχιόταν ο Νεγκρέιρα στην Επιτροπή Διαιτητών, ειδικά όσον αφορά στην προώθηση ή τον υποβιβασμό ενεργών διαιτητών.
Τόσο ο Γκονζάλεθ όσο και ο Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Σάντος, ένας διαιτητής που είναι ακόμα ενεργός, συμφωνούν ότι οι πληρωμές που έκανε η Μπαρτσελόνα υπέρ των δύο Νεγκρέιρας «αφήνουν τη διαιτησία σε πολύ άσχημη κατάσταση».
Ωστόσο, κανένας από τους διαιτητές που εμφανίστηκαν να καταθέσουν δεν ισχυρίστηκε ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα ενός αγώνα κατόπιν εντολής του ίδιου του Νεγκρέιρα.
Επίσης, τον Νεγκρέιρα βαρύνει η μαρτυρία του Φερνάντο Ρομάν, ενός Ισπανού διαιτητή που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μετά από 22 χρόνια, ο οποίος δήλωσε: «Στην ομάδα των διαιτητών λεγόταν ότι αν προσλάμβανες τον γιο του (σ.σ. ως προπονητή) θα μπορούσες να ευνοηθείς στις ανόδους».
naftemporiki.gr