Skip to main content

«Όχι» στη Super League από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους

Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ατλέτικο Μαδρίτης τάχθηκαν άμεσα εναντίον του σχεδίου μιας νέας διοργάνωσης συλλόγων

Οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων στα σημερινά νέα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι γεγονός: Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα πήραν άμεσα θέση και τάχθηκαν απέναντι στην προοπτική της Super League.

Η πρωταθλήτρια Γερμανίας δημοσιοποίησε τη θέση της μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Γιαν Κρίστιαν Ντρέσεν, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

«Λάβαμε υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη θέση της Μπάγερν και της ECA ότι μια τέτοια διοργάνωση θα αντιπροσώπευε επίθεση στη σημασία των εθνικών πρωταθλημάτων και στη δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Ντρέσεν.

«Η Bundesliga είναι το θεμέλιο της Μπάγερν, όπως όλα τα εθνικά πρωταθλήματα είναι τα θεμέλια άλλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Είναι λοιπόν καθήκον και βαθιά πεποίθησή μας να τους ενισχύσουμε, όχι να τους αποδυναμώσουμε.

Συμμετέχουμε επίσης σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων υπό την αιγίδα της UEFA. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επαναλάβω πολύ ξεκάθαρα ότι η πόρτα της Super League παραμένει κλειστή για την Μπάγερν», κατέληξε.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επίσης δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη να παίζει σε διοργανώσεις που διοργανώνονται από την UEFA.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και στη θετική συνεργασία με την UEFA, την Premier League και άλλους συλλόγους μέσω του ECA για τη συνεχή ανάπτυξη του ευρωπαϊκού παιχνιδιού», ανακοίνωσε ο σύλλογος.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος ήταν μέρος των 12 ομάδων που ξεκίνησαν το αρχικό έργο το 2021, πήρε επίσημα θέση με μια σκληρή δήλωση:

«Η Ατλέτικο Μαδρίτης, αφού ανέλυσε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί να δηλώσει τα εξής: Η απόφαση σχετικά με το πλαίσιο προηγούμενης έγκρισης για άλλες διοργανώσεις αναφέρεται σε προηγούμενα καταστατικά της UEFA που είχαν ήδη τροποποιηθεί τον Ιούνιο του 2022.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και η UEFA έχουν δημιουργήσει μια κοινωνία που έχει νόημα στην ιδέα ότι η UEFA είναι μονοπώλιο, αφού οι σύλλογοι, δυνάμει των συμφωνιών που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της κοινής εταιρείας (“κοινοπραξία”), αποφασίζουν 50/50 σε ποιον να πουλήσουν τα χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα και τη διανομή των εσόδων αυτών, καθώς και τις μορφές των διοργανώσεων».

«Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια δεν θέλει την ευρωπαϊκή Super League. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία (εκτός Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) κ.λπ. δεν θέλουν τη Super League. Είμαστε υπέρ της προστασίας της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της διατήρησης των εθνικών πρωταθλημάτων και της διασφάλισης ότι μέσω αυτών η πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιτυγχάνεται κάθε περίοδο στο γήπεδο», καταλήγουν οι «Ροχιμπλάνκος».