Skip to main content

Στο φως οι συνομιλίες διαιτητών – VAR στην Ισπανία

Το μέτρο θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του ισπανικού Σούπερ Καπ τον επόμενο μήνα

Οι συζητήσεις μεταξύ των διαιτητών και του VAR, όταν ο διαιτητής του γηπέδου καλείται στο μόνιτορ για να ελέγξει το περιστατικό, θα τεθούν στη διάθεση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων την ίδια ημέρα.

Η κίνηση είναι αφορά τη συμφωνία μεταξύ της La Liga και της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κι επιβεβαιώθηκε από κοινή δήλωση των δύο οργανισμών.

Το μέτρο θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του ισπανικού Supercopa τον επόμενο μήνα, το οποίο διοργανώνεται από την ομοσπονδία, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίζει με την Ατλέτικο Μαδρίτης στις 10 Ιανουαρίου στον πρώτο ημιτελικό και την Μπαρτσελόνα με την Οσασούνα την επόμενη μέρα.

Το ισπανικό Σούπερ Καπ διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία, με τους νικητές κάθε ημιτελικού να προκρίνονται στον τελικό της 14ης Ιανουαρίου, στο Ριάντ.

Στη δημοσιότητα θα δίνονται επίσης οι συζητήσεις των δύο κορυφαίων κατηγοριών του ισπανικού ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από την εντός έδρας αναμέτρηση της Σεβίλλης με την Αλαβές, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου.

«Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας και συλλογικής δουλειάς μεταξύ της RFEF και του [οργάνου διαιτησίας] CTA και LaLiga, με στόχο να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στην επαγγελματική διαιτησία ποδοσφαίρου και στις ίδιες τις διοργανώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της La Liga και της ομοσπονδίας.

«Με αυτή την έννοια, με τη μετάδοση των εικόνων και του ήχου μόλις ολοκληρωθεί κάθε μέρα του αγώνα (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα), η εμπειρία των φιλάθλων θα βελτιωθεί και θα καταστεί δυνατή η καλύτερη κατανόηση των διαιτητικών αποφάσεων εκ μέρους των τηλεθεατών. Τις επόμενες μέρες, η RFEF και η LaLiga θα δημοσιεύσουν περισσότερες πληροφορίες κι εκπαιδευτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσουν τους οπαδούς και τα μέσα ενημέρωσης να κατανοήσουν πώς θα λειτουργήσει αυτή η νέα δυναμική».

Η La Liga διέπει τις δύο κορυφαίες κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, με την ισπανική ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη για το Copa del Rey, το ισπανικό Σούπερ Καπ και τα πρωταθλήματα εκτός των κορυφαίων βαθμίδων.

Οι δύο οργανισμοί έχουν συχνά διαφωνίες τα τελευταία χρόνια για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας, αλλά οι σχέσεις φαίνεται να έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, από τότε που ο Λουίς Ρουμπιάλες αποχώρησε από την προεδρία της ομοσπονδίας.

Ο επικεφαλής της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, συγκρούονταν συχνά με τον Ρουμπιάλες, που επί του παρόντος διοικείται από τον Πέδρο Ρότσα, ενόψει των εκλογών για μόνιμο αντικαταστάτη του Ρουμπιάλες το επόμενο έτος.

«Είναι φανταστικό που οι συνομιλίες θα δημοσιοποιηθούν», είπε ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Ερνάντεθ. «Αυτά είναι σπουδαία νέα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είμαι πολύ χαρούμενος. Πρέπει να βοηθήσουμε τους διαιτητές».

Οι Ισπανοί διαιτητές έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο τον τελευταίο καιρό εν μέσω του σκανδάλου με την υπόθεση Νεγκρέιρα, μιας συνεχιζόμενης ποινικής έρευνας για πληρωμές από την Μπαρτσελόνα σε εταιρείες που συνδέονταν με τον πρώην αντιπρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα.