Η συγκλονιστική επίθεση αυτήν την εβδομάδα σε διαιτητή από πρόεδρο συλλόγου έφερε στο προσκήνιο ολόκληρη την κουλτούρα του τουρκικού ποδοσφαίρου, με τα κλιμακούμενα ζητήματα πολιτικής επιρροής και ασέβειας προς τους αξιωματούχους στο επίκεντρο της συζήτησης.
Όλο το άθλημα έμεινε έκπληκτο τη Δευτέρα καθώς ο Φαρούκ Κότσα, ο πρόεδρος της Ανκραγκιουτσού, γρονθοκόπησε τον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ στο τέλος του αγώνα, με άλλους αξιωματούχους του συλλόγου να κλωτσούν τον διαιτητή στο κεφάλι ενώ ήταν στο έδαφος.
Όλα τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην Τουρκία αναβλήθηκαν για μια εβδομάδα, ο Κότσα αποκλείστηκε ισόβια από το ποδόσφαιρο, ενώ ο σύλλογός του καταδικάστηκε σε πρόστιμο δύο εκατομμυρίων λιρών (69.000 δολάρια) και πέντε εντός έδρας αγώνες χωρίς φιλάθλους.
Η επίθεση προκάλεσε ταχεία καταδίκη από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του παγκόσμιου κυβερνητικού φορέα του ποδοσφαίρου (FIFA), της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και των ΜΜΕ.
Τίτλοι όπως «Μια γροθιά ντροπής» και «Σκάνδαλο» έγιναν πρωτοσέλιδα, αντανακλώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης εν μέσω εκκλήσεων προς την κυβέρνηση να αποφασίσει ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις.
Ο Κότσα, πρώην πολιτικός και παλιός φίλος του Ερντογάν, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης άνω των 10 ετών. Δύο άλλοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν επίσης για το ρόλο τους στην επίθεση.
Μια επίθεση που καταγράφηκε δύο μήνες αφότου η Τουρκία έλαβε τα δικαιώματα κοινής φιλοξενίας με την Ιταλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2032 και, παρόλο που η UEFA λέει ότι είναι ένα εγχώριο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η τουρκική ομοσπονδία, σίγουρα δεν ενισχύει τη φήμη της γειτονικής χώρας.
«Τέτοιου είδους περιστατικά προκαλούν ανεπανόρθωτη και απίστευτη ζημιά στην αξία του τουρκικού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρώην μέσος της Μπεσίκτας και της Εθνικής ομάδας, Αλί Γκιουλτεκίν.
«Το περιστατικό μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου, αλλά σίγουρα όχι απροσδόκητο, δεδομένης της κλιμακούμενης κριτικής, ακόμη και των απειλών κατά των διαιτητών».
Προβλέψιμη κρίση
Ο πρώην διεθνής διαιτητής Σελτζούκ Ντερελί συμφώνησε ότι η κρίση ήταν προβλέψιμη, λέγοντας ότι η επίθεση θα πρέπει να ωθήσει το τουρκικό ποδόσφαιρο να «κοιταχτεί στον καθρέφτη».
Ο Ντερελί επισήμανε τη βαθιά συνυφασμένη σχέση μεταξύ πολιτικής και ποδοσφαίρου στην Τουρκία, υπονοώντας την υπερβολική επιρροή της κυβέρνησης σε διάφορες πτυχές του αθλήματος.
«Οι πολιτικές της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο έχουν καταρρεύσει», είπε. «Η κυβέρνηση έχει εμπλακεί υπερβολικά κι έχει υπερβολική επιρροή σε όλα, από τον ορισμό προέδρων και προπονητών, μέχρι την επιλογή παικτών, από τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών συλλόγων μέχρι τον ορισμό διαιτητών».
Και πρόσθεσε: «Το ποδόσφαιρο έχει χάσει την ανεξαρτησία του. Η εκλογή του ποιος διευθύνει την Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κατευθύνεται πλήρως από την πολιτική. Χωρίς να αντιμετωπίσουμε την τουρκική πολιτική επιρροή στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα».
Τόσο ο Γκιουλτεκίν όσο και ο Ντερελί είπαν ότι η «τοξική» κουλτούρα στο τουρκικό ποδόσφαιρο είχε εκμεταλλευτεί συλλόγους, καθένας από τους οποίους συναγωνιζόταν για να συγκεντρώσει υποστήριξη από τους φιλάθλους και να διευρύνει τους οπαδούς του, με τη στόχευση των διαιτητών συχνά να αποτελεί βολικό αποδιοπομπαίο τράγο στα άσχημα αποτελέσματα.
Η επίθεση έχει επίσης προσθέσει στις αυξανόμενες ανησυχίες για τον μειωμένο σεβασμό για τους διαιτητές σε όλη την Ευρώπη, μια τάση που επιδεινώνεται από την προβληματική εφαρμογή του VAR.
Οι σχέσεις με τους διαιτητές στην Τουρκία είναι τεταμένες, με τα προσωπικά στοιχεία των αξιωματούχων, όπως το ιστορικό, οι σχέσεις και τα αρχεία διαιτητών, να γίνονται συχνά αντικείμενο έντονου ελέγχου και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Χιου Ντάλας, ο επικεφαλής εκπαίδευσης διαιτητών της τουρκικής Super Lig, ήταν στο γήπεδο όταν συνέβη το περιστατικό και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.
«Πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία και τιμωρίες για συλλόγους, παίκτες, ιδιοκτήτες ή οποιονδήποτε άλλον όταν συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, γιατί σίγουρα αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε στο BBC.
Ο διακεκριμένος διαιτητής Αλί Παλαμπιγίκ, ο οποίος έχει διαιτητεύσει στο Champions League και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις, παραιτήθηκε φέτος στα 42 του, μετά από δημόσια κριτική για τα λάθη του κατά τη διάρκεια των αγώνων.
«Ο αριθμός των διαιτητών στην Τουρκία μειώνεται μέρα με τη μέρα λόγω της πίεσης από την ομοσπονδία. Θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους διαιτητές, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να βρούμε διαιτητές που θα οριστούν σε αγώνες», υπογράμμισε ο Παλαμπιγίκ.
«Απαιτούνται σοβαρές κυρώσεις για όσους προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση, αυτούς που άνοιξαν το δρόμο και όσους έκαναν δηλώσεις που συνέβαλαν σε αυτήν, με προσεκτική εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί».
Πηγή: Reuters