Η Γαλλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί αθλητές και θεατές από όλο τον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2024 στο Παρίσι, ένα εξαιρετικό γεγονός που έγινε ακόμη πιο περίπλοκο λόγω του διεθνούς πλαισίου των πολέμων στην Ουκρανία και μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Σε λιγότερο από οκτώ μήνες, αν όλα πάνε καλά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν το βράδυ της 26ης Ιουλίου με μια τελετή που υπόσχεται να είναι μεγαλειώδης: μια παρέλαση ξένων αντιπροσωπειών στον Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού.
Όμως, μέχρι τότε, αυτή η παρέλαση στον ποταμό κάνει να σηκώνονται οι τρίχες στα κεφάλια των υπηρεσιών ασφαλείας. Γιατί η πρόκληση είναι τεράστια: καθαρισμός από τις βάρκες, τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών στις στέγες, επαναστέγαση κατοίκων φορτηγίδων, καλωσόρισμα όλων των αρχηγών ξένων κρατών, και άλλα πολλά…
«Θα είναι το μέρος στον πλανήτη όπου θα είμαστε σε απόλυτη ασφάλεια», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ, τον Ιούλιο, μιλώντας για το καλοκαίρι του 2024.
«Θα υπάρξουν», εκμυστηρεύτηκε, «νέα προβλήματα, νέα ζητήματα που θα προκύψουν, πιέσεις, εντάσεις, άνθρωποι που σίγουρα θα θέλουν επίσης να εκμεταλλευτούν τους Αγώνες για να θέσουν ζητήματα. Επομένως, αναμένω ότι η ένταση θα συνεχιστεί αύξηση».
Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι το νερό του Σηκουάνα είναι αρκετά υγιές για να φιλοξενήσει αγώνες μαραθωνίου κολύμβησης και τριάθλου.
Από τη μία διοργάνωση ως την άλλη, η ζωή των οργανωτικών επιτροπών των Ολυμπιακών Αγώνων λίγο πριν από κάθε διοργάνωση μοιάζει συχνά με τρενάκι του λούνα παρκ, με το κεφάλι κάτω και το στομάχι στον ουρανό.
Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η νέα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραλύει ολόκληρο τον κόσμο. Λίγο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, στις 7 Οκτωβρίου, η Γαλλία είδε για άλλη μια φορά έναν δάσκαλο να σκοτώνεται μπροστά στο Λύκειό του και μετά έναν Γερμανό τουρίστα να μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου κοντά στον Πύργο του Άιφελ.
Ως εκ τούτου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν υπό υψηλή τρομοκρατική απειλή. Επίσης, από τον πόλεμο στην Ουκρανία η οργανωτική επιτροπή είδε τον προϋπολογισμό της να αυξάνεται λόγω του πληθωρισμού.
Όσο για την εταιρεία παράδοσης Ολυμπιακών έργων (Solideo), είχε μερικές άσχημες νύχτες, φοβούμενη ελλείψεις υλικών. Αλλά όλα πρέπει να παραδοθούν στην ώρα τους.
Από διπλωματική άποψη, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΔΟΕ να δέχεται Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές στο Παρίσι υπό προϋποθέσεις, εκτός αν η Ρωσία αποφασίσει να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραμένει το ζήτημα αυτοί οι αθλητές να αγωνίζονται με απόλυτη ασφάλεια.
Και στη μέση διαφαίνονται οι απειλές για κυβερνοεπιθέσεις και απόπειρες παραπληροφόρησης. Τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τη Viginum, την οργάνωση που μάχεται ενάντια στις ξένες ψηφιακές παρεμβολές, παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν μια εκστρατεία χειραγώγησης πληροφοριών με στόχο να βλάψουν τη φήμη της Γαλλίας ως προς την ικανότητά της να φιλοξενήσει τους Αγώνες.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση έχει αυξηθεί σχετικά με το ζήτημα των μεταφορών και την ικανότητά τους να φιλοξενούν ροές θεατών, ενώ σε καθημερινή βάση, το σύστημα μεταφορών Ile-de-France έχει δείξει σημάδια αδυναμίας από την κρίση της Covid-19.
Πηγή: AFP