Skip to main content

Νέο άνοιγμα της Bundesliga στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια

REUTERS/Wolfgang Rattay

Το θέμα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ανοίγει εκ νέου στη Γερμανία, ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με δυνατότητα έναρξης νέου διαγωνισμού

Το DFL, το διοικητικό όργανο του γερμανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ξεκινά μια τρίτη προσπάθεια να πουλήσει ένα μερίδιο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Το γράφει το Bloomberg, εξηγώντας ότι οι 36 σύλλογοι των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών θα ψηφίσουν στα μέσα Δεκεμβρίου για το αν θα ξεκινήσουν έναν τέτοιο διαγωνισμό.

Μια ανάλογη πρόταση τον Μάιο είχε αποτύχει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων από τους συλλόγους.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι εταιρείες CVC Capital Partners, Blackstone και Advent International ήταν μεταξύ των μνηστήρων που είχαν προσφέρει έως και 1,85 δισ. ευρώ για μερίδιο 12,5% στη θυγατρική που διαχειρίζεται τα δικαιώματα μετάδοσης της Bundesliga.

Αυτή τη φορά είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί μια αντίστροφη δημοπρασία, ρωτώντας τις εταιρείες ιδιωτικών μετοχών τι μερίδιο θα ήθελαν να λάβουν για μια επένδυση έως κι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία.

Πηγές πρόσθεσαν στο Bloomberg ότι αυτό το μερίδιο πιθανότατα θα χρειαστεί να είναι μικρότερο από 10%.

Μια πώληση μετοχών, εάν συμφωνηθεί, θα ενίσχυε τα οικονομικά του πρωταθλήματος και την προβολή του στους τηλεθεατές. Η ανανεωμένη προσπάθεια θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από το πρωτάθλημα για την αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το μάρκετινγκ.

Μια πιθανή διάθεση μετοχών στο όχημα που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα της DFL αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Απρίλιο, όταν το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει την πώληση των εγχώριων και διεθνών δικαιωμάτων εκπομπής για τις σεζόν 2025-26 έως 2028-29.

Το 2021 η DFL είχε εγκαταλείψει μια προηγούμενη προσπάθεια να πουλήσει ένα μερίδιο αυτής της εταιρείας.

naftemporiki.gr