Skip to main content

Σε σημείο καμπής το ποδόσφαιρο λόγω του βαρύτατου ημερολογίου

Eurokinissi Sports

Οι παίκτες έχουν φτάσει στα ανθρώπινα όριά τους σωματικά και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Προκριματικά Euro, πρωτάθλημα, Champions League… Ο αριθμός των αγώνων γίνεται πια προβληματικός για την υγεία των ποδοσφαιριστών, με τους ειδικούς να συμφωνούν ότι έχει ξεπεραστεί ένα «σημείο καμπής».

Θα πρέπει να «χτυπήσουμε τις γροθιές μας στο τραπέζι», δήλωσε πρόσφατα ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Αουρελιέν Τσουαμενί, καλώντας, όπως ο αρχηγός της Εθνικής Ολλανδίας Βίρτζιλ Φαν Ντάικ αλλά και πολλοί συνάδελφοί τους, σε κοινό μέτωπο των ποδοσφαιριστών ενάντια σε καλαντάρια που βρίσκονται «σε εξέλιξη για να γίνουν πιο βαριά» και που θέτουν «τους οργανισμούς σε σοβαρή πίεση».

Τους τελευταίους μήνες, μετά την ασυνήθιστη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 τον χειμώνα, μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου επέκριναν αυτούς τους ρυθμούς, όπως ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Τσάβι Ερνάντεθ, ο τεχνικός της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ και ο μάνατζερ της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα.

Εκτός από την άφιξη νέων διοργανώσεων, όπως το Nations League, θα επεκταθούν επίσης αρκετές άλλες: από την περίοδο 2024-25 το Champions League θα διευρυνθεί από 32 σε 36 ομάδες. Το 2025, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που προηγουμένως ήταν ετήσιο, θα αυξηθεί από επτά σε 32 συλλόγους, σε τετραετή μορφή, ενώ το 2026 το Παγκόσμιο Κύπελλο θα συγκεντρώσει 48 έθνη αντί για 32.

Αποτέλεσμα, «ολοένα και μικρότεροι χρόνοι αποθεραπείας και προετοιμασίας», λυπάται ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός Ντιντιέ Ντεσάν, παίκτες που «δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να ξεκουραστούν», συμπληρώνει ο Ολλανδός ομόλογός του Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος «δεν έχει ξαναζήσει τέτοια κατάσταση με τόσους πολλούς τραυματίες παίκτες», πριν από τους αγώνες του Οκτωβρίου με Γαλλία και Ελλάδα.

Οι τραυματισμοί στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 20% το 2021-22, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Howden. Στην τελευταία ετήσια έκθεση της ένωσης παικτών FIFPRO, το 53% δήλωσε ότι είχε τραυματιστεί ή ένιωθε πιο πιθανό να τραυματιστεί λόγω της κόπωσης.

Το θέμα όμως ξεπερνά τους τραυματισμούς σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπίλεφελντ, διευθυντή παγκόσμιας πολιτικής και στρατηγικών σχέσεων στη FIFPRO, το σωματείο παικτών, το οποίο «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τέσσερα χρόνια για το θέμα».

«Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου εξακολουθεί να έχει ένα αρκετά απλοϊκό όραμα για το τι είναι ο φόρτος εργασίας», συνεχίζει, ζητώντας «μια πιο σφαιρική εικόνα, η οποία πηγαίνει από την ψυχική υγεία στον χρόνο που αφιερώνει κανείς με την οικογένεια, μέσω των ταξιδιών και της διαταραχής του ύπνου, στην ικανότητα απόδοσης».

Γι΄ αυτόν, εάν οι παίκτες μιλούν τώρα πιο ελεύθερα, είναι απόδειξη ότι έχει ξεπεραστεί «ένα σημείο καμπής», γιατί «για κάθε αθλητή, είναι αρκετά δύσκολο να παραδεχτεί ότι το σώμα του, που είναι ο κύριος πόρος του, δεν μπορεί να πληροί τις απαιτήσεις που επιβάλλονται».

Μετά τη μόνιμη υιοθέτηση πέντε αλλαγών ανά αγώνα, η FIFPRO πιέζει για μια μεγαλύτερη εναλλαγή των παικτών και ζητά την καθιέρωση μιας ελάχιστης περιόδου ανάπαυσης τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ δύο σεζόν κι ενός διαλείμματος δύο εβδομάδων στη μέση της σεζόν.

Πηγή: AFP