Ο υφυπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας συνεχάρη το Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, δηλώνοντας πως και η χώρα του θέλει να ζήσει κάτι ανάλογο, ως υποψήφια για τη διοργάνωση του 2034.
Το Κατάρ ήταν η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που φιλοξένησε ένα Μουντιάλ, για πρώτη φορά στην Ιστορία της διοργάνωσης χειμώνα (Νοέμβριος, Δεκέμβριος το 2022) και ο Σαουδάραβας υφυπουργός αθλητισμού, Μπαντέρ Αλκαντί, επαίνεσε τη διοργανώτρια χώρα, παρά τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών τα τελευταία χρόνια.
«Όπως η περηφάνια που είχατε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν διοργανώσατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως το πόσο περήφανοι είμαστε που κερδίσαμε την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και το Κατάρ… είμαστε περήφανοι για όσα έκαναν άλλες χώρες προσφέροντας ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο Αλκάντι στο αθλητικό συνέδριο Leaders, στο Λονδίνο.
«Σίγουρα, θέλουμε να το έχουμε αυτό στο σπίτι μας. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε τη χώρα μας ώστε να φιλοξενεί σε υψηλό επίπεδο τέτοιες εκδηλώσεις».
Όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία των οπαδών στο Κατάρ, η οποία περιλάμβανε και το ότι δεν σερβίρεται αλκοόλ στα γήπεδα, μια απόφαση που ελήφθη μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του τουρνουά, ο Αλκάντι είπε ότι ο κόσμος είχε απολαύσει μια μοναδική εμπειρία, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψουν να σερβίρεται αλκοόλ σε fan zones και ξενοδοχεία, όπως συνέβη στο Κατάρ, καθώς το αλκοόλ είναι απαγορευμένο και στη Σαουδική Αραβία.
Οι επικριτές κατηγορούν τη χώρα ότι χρησιμοποιεί το κρατικό ταμείο της για να συμμετάσχει σε «αθλητικό ξέπλυμα», ενόψει της έντονης κριτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδικής Αραβίας.
Οι Σαουδάραβες, από την πλευρά τους, αρνούνται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λένε ότι προστατεύουν την εθνική ασφάλεια μέσω των νόμων τους.
Ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν ενδιαφέρεται γι΄ αυτούς τους ισχυρισμούς και ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον αθλητισμό, εάν αυτό προσθέτει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.
Ο Αλκάντι επανέλαβε τα σχόλια του πρίγκιπα και είπε ότι η τεράστια επένδυση στον αθλητισμό γίνεται για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων της χώρας του Κόλπου.
«Λοιπόν, αυτή θα ήταν μια δύσκολη ερώτηση (αθλητικό ξέπλυμα) πριν την απαντήσει ο διάδοχος. Δεν είναι πια δύσκολη. Οπότε σίγουρα ό,τι κάνουμε στον αθλητισμό, το κάνουμε για τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε ο Αλκάντι.
Πηγή: Reuters