Skip to main content

Βαλένθια και Μαρσέιγ στο «σημάδι» της Σαουδικής Αραβίας

Μετά τον μεταγραφικό Αρμαγεδώνα του καλοκαιριού και το εκδηλωθέν ενδιαφέρον για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, οι Σαουδάραβες επανέρχονται στους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο δεν φαίνεται να μειώνεται μετά την υποψηφιότητα που παρουσίασε η χώρα στη FIFA για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, ταμείο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας ενδιαφέρεται για δύο ευρωπαϊκούς συλλόγους, μεγάλους σε μέγεθος και ιστορία.

Το ενδιαφερόμενο fund έχει εντοπίσει τη Βαλένθια, μια ομάδα που βιώνει κρίση πόρων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και τη Μαρσέιγ, έναν άλλο μεγάλο και ιστορικό σύλλογο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια περνά μια φάση που χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα.

Προς το παρόν, η παρέμβαση του κρατικού επενδυτικού ταμείου PIF φαίνεται να αποκλείεται. Οι συνομιλίες, που έγιναν από άλλο κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, λέγεται ότι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και για τους δύο συλλόγους.

Η Βαλένθια και η Μασσαλία θεωρούνται ομάδες που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ιδιαίτερα ελκυστικών σωματείων λόγω της τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς τους αλλά και της πτώσης τους, που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για μεγάλη ανάπτυξη με σχετικά χαμηλές επενδύσεις, ειδικά για άτομα που έχουν σχεδόν απεριόριστους οικονομικούς πόρους στη διάθεσή τους.

Ο στόχος είναι να αναδημιουργηθεί η πορεία που ξεκίνησε με τη Νιούκαστλ, έναν σύλλογο που υπό την ιδιοκτησία του κρατικού επενδυτικού ταμείου PIF επέστρεψε στο Champions League μετά από 20 χρόνια ύστερα από από μια επένδυση 300 εκατομμυρίων λιρών σε ενάμιση χρόνο διοίκησης. Προφανώς, πρώτα πρέπει να πειστούν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Βαλένθια και της Μαρσέιγ να πουλήσουν.

Και είναι ακριβώς εδώ που θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα, δεδομένου ότι ο ισπανικός σύλλογος, ο οποίος θεωρείται υψηλότερος από τον γαλλικό δεδομένης της μεγαλύτερης απήχησης της La Liga σε σύγκριση με τη Ligue 1, ανήκει στον επιχειρηματία από τη Σιγκαπούρη Πέτερ Λιμ, ο οποίος φαίνεται να είναι ενάντια στην πώληση του συλλόγου, τουλάχιστον σε επίπεδο πλειοψηφίας.

Η Βαλένθια διέκοψε τις εργασίες στο νέο γήπεδο το 2009, αποφασίζοντας να ανακαινίσει το «Μεστάγια». Εδώ θα μπορούσε να έρθει μια αποφασιστική βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση, που το 2030 θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA μαζί με την Πορτογαλία και το Μαρόκο.

Αυτό θα εξασφάλιζε πόρους στον σύλλογο του Λιμ, χωρίς να αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να αντλήσει από δικά του κεφάλαια ή να τα ζητήσει από μέρη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο.

Έτσι, το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή του στη Μαρσέιγ, έναν σύλλογο που θα φαινόταν πιο εύκολο να αποκτηθεί. Σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Φρανκ ΜακΚορτ, πρώην ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Ντότζερς (μπέιζμπολ).

naftemporiki.gr