Skip to main content

Συνασπισμός από την Άπω Ανατολή και την Αυστραλία θέλει το Μουντιάλ 2034

Reuters/ DYLAN MARTINEZ

Της προσπάθειας ηγείται ο πρόεδρος της ινδονησιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και τέως ιδιοκτήτης της Ίντερ, Έρικ Τοχίρ.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βρει ανταγωνιστή στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, καθώς τις τελευταίες ώρες διαμορφώνεται κοινή πρόταση από Ινδονησία, Αυστραλία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη, προκειμένου να διεκδικήσουν το -επίσης- πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία τους.

Η ιδέα προωθείται από τον Έρικ Τοχίρ, πρώην ιδιοκτήτη της Ίντερ και νυν πρόεδρο της ινδονησιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που προσπαθεί να πείσει την Αυστραλία, η οποία μόλις διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών μαζί με τη Νέα Ζηλανδία.

«Συζητάμε μια υποψηφιότητα με την Αυστραλία. Όταν επισκέφτηκα τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη και οι δύο χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον να ενωθούν με την Ινδονησία και την Αυστραλία», επιβεβαίωσε ο Τοχίρ μιλώντας στην αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald.

Οι διαπραγματεύσεις επιβεβαιώθηκαν από την Αυστραλιανή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ωστόσο δεν είχε δώσει λεπτομέρειες για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν σε αυτή την υποψηφιότητα, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα είχε απλά επιβεβαιώσει στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «αξιολογούσε την πιθανότητα προσφοράς για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA 2029 ή/και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2034».

Καμία θέση, ωστόσο, δεν καταγράφηκε από τις άλλες δύο εμπλεκόμενες ομοσπονδίες ή από την ασιατική συνομοσπονδία, που περιλαμβάνει αρκετές χώρες οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει την πλήρη υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ινδονησίας ποντάρει πολύ στο γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη ήδη στη Μέση Ανατολή το 2022 (Κατάρ) και ακόμα κι αν η συνομοσπονδία αναφοράς παραμένει η ασιατική για το 2034, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να δούμε το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο ξανά στην Άπω Ανατολή μετά από το 2002, όταν το φιλοξένησαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

«Πιστεύω ότι η FIFA θα δει ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής φιλοξένησε το Μουντιάλ πέρυσι», είπε ο Ακμάλ Μαρχαλί, από το ινδονησιακό ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο Save Our Soccer, στη The Sydney Morning Herald.

«Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ήταν επίσης διοργανωτές στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος ότι η FIFA θα προσπαθήσει με άλλες χώρες. Αν συνεργαζόμασταν με την Αυστραλία οι πιθανότητές μας να κερδίσουμε θα αυξάνονταν. Μια υποψηφιότητα με την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη θα ήταν πολύ δυνατή».

Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα που πέρασε η Ινδονησιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (PSSI) τον τελευταίο χρόνο. Τον Μάρτιο, από τη χώρα με τη μουσουλμανική πλειοψηφία αφαιρέθηκε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών.

Η PSSI ακύρωσε την κλήρωση επειδή ο κυβερνήτης του Μπαλί αρνήθηκε να φιλοξενήσει την ισραηλινή ομάδα. Σε απάντηση, η FIFA αποφάσισε να παγώσει τα αναπτυξιακά κεφάλαια που διατέθηκαν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Η υπόθεση επιλύθηκε εν μέρει όταν ο ίδιος παγκόσμιος οργανισμός ποδοσφαίρου όρισε την Ινδονησία ως διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάτω των 17 ετών, αφού το Περού δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για τις υποδομές.

Τέλος, πέρυσι, μια από τις χειρότερες καταστροφές σε γήπεδο ποδοσφαίρου συνέβη στην Ινδονησία. Τον Οκτώβριο του 2022, 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από ασφυξία, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα επεισόδια μετά από έναν αγώνα στην πόλη Μάλανγκ.

Οι συμπλοκές προέκυψαν μετά το τέλος του αγώνα, όταν 3.000 οπαδοί της Αρέμα, απογοητευμένοι και θυμωμένοι για την ήττα της ομάδας τους, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο.

naftemporiki.gr