Skip to main content

EURO 2032: τα νέα στάδια στην Ιταλία θα έχουν αντίκτυπο 5 δις. στο ΑΕΠ

Αρκετές ομάδες σπεύδουν να αποκτήσουν νέο γήπεδο ή να κάνουν μια μεγάλη ανακαίνιση, που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα και θα αυξήσει την απασχόληση.

Το θέμα των γηπέδων στην Ιταλία παραμένει πάντα πολύ επίκαιρο, ταυτόχρονα όμως και μπλοκαρισμένο στα πολυάριθμα γρανάζια της ιταλικής γραφειοκρατίας, είτε πρόκειται για κατασκευή νέας εγκατάστασης σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, είτε πρόκειται για ανακαίνιση υφιστάμενων συγκροτημάτων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στους δήμους.

Ωστόσο, αυτό που λείπει δεν είναι ούτε η θέληση των συλλόγων, που βλέπουν σε ένα νέο γήπεδο δυνατότητα τεράστιων νέων πόρων, ούτε τα σχέδια.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η OpenEconomics, υπάρχουν 14 νέα γήπεδα σε φάση σχεδιασμού στην Ιταλία με εκτιμώμενο κόστος 2,878 δισ. ευρώ, καθώς, εκτός των άλλων, η φιλοξενία του UEFA EURO 2032 δεν μπορεί να γίνει στα πεπαλαιωμένα στάδια της χώρας.

Τα δεδομένα προέρχονται από δημόσιες πηγές και προκύπτουν από τις μελέτες σκοπιμότητας των έργων και δημοσιογραφικές πηγές.

Οι δαπάνες για νέα γήπεδα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 4,8 δις. ευρώ, με πάνω από 10.000 άτομα να απασχολούνται στην πενταετία κατασκευής, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν περίπου στα 2,1 δισ. ευρώ.

Από τα περίπου 2,9 δισ. που απαιτούνται για την κατασκευή των έργων το 43% θα δαπανηθεί για την κατασκευή των γηπέδων Ίντερ και Μίλαν, ενώ με την ολοκλήρωση εκείνου στο Μπέργκαμο η συνολική δαπάνη στη Λομβαρδία θα είναι 1,24 δισ. ευρώ.

Άλλα 600 εκατ. ευρώ προορίζονται για το γήπεδο της Ρόμα, 200 εκατομμύρια θα χρειαστούν για την κατασκευή του νέου «Αρτέμιο Φράνκι» στη Φλωρεντία και το ίδιο ποσό για το στάδιο της Κάλιαρι.

Για την ανακαίνιση του «Νταλ΄ Άρα» στην Μπολόνια απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του προσωρινού σταδίου 16.000 θέσεων, ενώ 93 εκατ. ευρώ είναι η δαπάνη που προορίζεται για την κατασκευή του νέου γηπέδου στη Βενετία.

Τέλος, άλλα 400 εκατομμύρια θα χρειαστούν για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων σε Πάντοβα, Πάρμα, Τερνάνα, Έμπολι, Λούκα και Περούτζια.

Ο αντίκτυπος των 4,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ θα ωφελήσει ολόκληρη την εθνική επικράτεια, με τη Λομβαρδία (1,6 δισ. ευρώ) και το Λάτσιο (770 εκατ. ευρώ) να απορροφούν αντίστοιχα το 34% και το 16%.

Ακολουθούν η Τοσκάνη (486 εκατ. ευρώ) με 10%, η Εμίλια Ρομάνια (380 εκατ. ευρώ) με 8%, το Βένετο (343 εκατ. ευρώ) με 7% και η Σαρδηνία (192 εκατ. ευρώ) με 4%.

Όλες οι άλλες περιοχές που δεν επηρεάζονται άμεσα από τα έργα θα επωφεληθούν συνολικά από αντίκτυπο 21% στο ΑΕΠ, ίσο με λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

naftemporiki.gr