Skip to main content

Οι νέες οδηγίες της Premier League για το VAR

Μετά το σκάνδαλο του γκολ που δεν δόθηκε στον Λουίς Ντίας στο ντέρμπι Τότεναμ-Λίβερπουλ, η κορυφαία αγγλική κατηγορία πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

Η Premier League αναλαμβάνει δράση. Μετά το σφάλμα επικοινωνίας μεταξύ του διαιτητή και του VAR που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο μεταξύ Τότεναμ και Λίβερπουλ, το οποίο οδήγησε στη μη επικύρωση κανονικού γκολ που σημείωσε ο Λουίς Ντίας, εγκρίνει νέες οδηγίες για το ίδιο το VAR, που θα να τεθούν σε λειτουργία από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει το αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, η αγγλική ένωση διαιτητών (PGMOL) έχει αναπτύξει μια ενημέρωση του πρωτοκόλλου VAR που αφορά την επικοινωνία μεταξύ των διαιτητών, με στόχο «να βελτιωθεί η σαφήνεια των διαλόγων μεταξύ της αίθουσας VAR και του διαιτητή, σε σχέση με αποφάσεις που λαμβάνονται στο γήπεδο».

Πλέον, στην Premier League θα είναι το ίδιο το VAR που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη του αγώνα, αφού θα υπάρξει ευθεία αντιπαράθεση με τον διαιτητή μετά από αμφίβολη απόφαση που ελήφθη στον αγωνιστικό χώρο.

Επιπλέον, το νέο πρωτόκολλο θα επιτρέπει την ανάληψη δράσης ακόμα κι αν το παιχνίδι έχει ήδη ξεκινήσει, κάτι που δεν επιτρεπόταν πριν και που έκανε οριστικό το σφάλμα επικοινωνίας στο Τότεναμ-Λίβερπουλ, ακόμα κι αν το προσωπικό του VAR αντιλήφθηκε τι συνέβη, αλλά μόνο μετά το σφύριγμα του διαιτητή Σάιμον Χούπερ για επανέναρξη του παιχνιδιού.

Η απόφαση της Premier League αντιπροσωπεύει ένα unicum, σύμφωνα με αυτό το τελευταίο σημείο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να ληφθεί ως παράδειγμα και από τα άλλα εθνικά πρωταθλήματα για την αποφυγή σφαλμάτων επικοινωνίας μεταξύ της αίθουσας VAR και του διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας στον τελευταίο άλλη μια δυνατότητα για να διορθώσει μια λάθος απόφαση.

naftemporiki.gr