«Σε έναν διχασμένο κόσμο, η FIFA και το ποδόσφαιρο ενώνονται. Το Συμβούλιο της FIFA (…) αποφάσισε ομόφωνα να γιορτάσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο την εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA (…) Κατά συνέπεια, οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Αμερική και σε τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, θα διοργανώσουν από έναν αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2030».
Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο σχολίασε τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου ενόψει των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 και 2034. Παράλληλα, «το Συμβούλιο της FIFA αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι η μόνη υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα είναι του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου θα διεξαχθούν 101 αγώνες».
«Το 2030, θα έχουμε ένα μοναδικό, παγκόσμιο αποτύπωμα. Τρεις ήπειροι: Αφρική, Ευρώπη και Νότια Αμερική. Έξι χώρες: Αργεντινή, Μαρόκο, Παραγουάη, Πορτογαλία, Ισπανία και Ουρουγουάη που θα υποδεχθούν και θα ενώσουν τον κόσμο γιορτάζοντας μαζί το όμορφο παιχνίδι, την εκατονταετηρίδα και φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA», πρόσθεσε.
Το 2030 το πιο «μεγάλο» Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών
Κλείνοντας, ο Ινφαντίνο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το 2034 θα κινηθεί ανατολικά, στην Ασία και την Ωκεανία, για να εξασφαλίσει επαρκή εναλλαγή μεταξύ των ηπείρων».
Αναλύοντας σε (όχι ιδιαίτερο) βάθος όλους τους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν, είναι σαφές ότι όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο της Τετάρτης μπορούν να ευνοήσουν έναν μόνο μεγάλο πρωταγωνιστή ενόψει του 2034: τη Σαουδική Αραβία.
Πηγαίνοντας με χρονολογική σειρά, είναι πλέον γνωστό ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα συμμετέχει όλη η Βόρεια Αμερική το 2026 (ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς). Το 2030, το τουρνουά θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και την Αφρική, με πρωταγωνιστές την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Μαρόκο.
Την ίδια στιγμή -για τον εορτασμό των εκατονταετηρίδων της εκδήλωσης- η FIFA αποφάσισε να διεξαχθούν οι εναρκτήριοι αγώνες στη Νότια Αμερική, μοιράζοντας τους αγώνες μεταξύ Ουρουγουάης, Αργεντινής και Παραγουάης.
Μια επιλογή που θα κάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 το μεγαλύτερο όλων των εποχών, σε αντίθεση – για παράδειγμα – με την επιλογή της UEFA να καταστήσει το EURO 2024 στη Γερμανία το πιο βιώσιμο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε ποτέ από περιβαλλοντική άποψη (μειωμένα ταξίδια, ήδη υπάρχουσες υποδομές και οι χαμηλότερες εκπομπές που καταγράφηκαν ποτέ).
Η ίδια η UEFA πειραματίστηκε με το ταξιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2020, μια επιλογή που αργότερα επικρίθηκε σκληρά από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2034: το τουρνουά φαίνεται να έχει ανατεθεί
Έχοντας ήδη τις απαραίτητες προϋποθέσεις, φτάνουμε στο βασικό σημείο της ερώτησης: Γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 φαίνεται να έχει ήδη πάρει την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας;
Ας ξεκινήσουμε από ένα συγκεκριμένο γεγονός: πριν επανέλθει το Μουντιάλ σε μια ήπειρο οι κανόνες της FIFA ορίζουν ότι πρέπει να έχουν παρέλθει δύο διοργανώσεις. Για το λόγο αυτό η Σαουδική Αραβία δεν μπορούσε να υποβάλει υποψηφιότητα για το 2030, αφού το Μουντιάλ του 2022 είχε φιλοξενηθεί από μια άλλη ασιατική χώρα, το Κατάρ.
Η μόνη πιθανότητα θα ήταν μια κοινή υποψηφιότητα, αυτή που είχε μελετήσει η Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο (πιέζοντας και την Ιταλία, σύμφωνα με κάποιες φήμες). Ωστόσο, το σχέδιο αποδείχθηκε πολύ περίπλοκο ενώ προκάλεσε και αρκετές διαμάχες από διπλωματική άποψη, ώσπου στο τέλος οι Σαουδάραβες πείστηκαν να εγκαταλείψουν αυτό το μονοπάτι.
Για τον ίδιο λόγο, αρκετές ήπειροι δεν θα είναι διαθέσιμες για το 2034: Βόρεια Αμερική (2026), Νότια Αμερική (2030), Ευρώπη (2030) και Αφρική (2030). Μια κατάσταση που θα αφήσει τις Ομοσπονδίες της Ασίας και της Ωκεανίας ως τις μόνες διαθέσιμες για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι πόροι που διαθέτει η Σαουδική Αραβία και η επιθυμία να επενδύσει δυναμικά στο ποδόσφαιρο υποδηλώνουν επομένως ότι θα είναι ένας αγώνας χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό.
Κάποια «ενόχληση» για τους Σαουδάραβες θα μπορούσε να προκαλέσει η Αυστραλία, η οποία είχε εκφράσει την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα.
Ωστόσο, η αραβική συγκεντρωτική δύναμη -το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Σούπερ Καπ Ιταλίας και Ισπανίας θα παιχτούν στη χώρα-, σε συνδυασμό με τους στόχους του πρότζεκτ Saudi Vision 2030, υποδηλώνουν ότι η υποψηφιότητα του νέου Ελντοράντο του ποδοσφαίρου δεν θα βρει εμπόδια προς την ανάθεση του σημαντικότερου τουρνουά στο άθλημα.
naftemporiki.gr