Αθλητικός οργανισμός που συνδέεται με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), δήλωσε τη Δευτέρα (2/10) «βαθιά ανήσυχος» μετά την απαγόρευση της Γαλλίας στους Γάλλους αθλητές να φορούν το ισλαμικό πέπλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, στο όνομα της κοσμικότητας.
Η Ισλαμική Αθλητική Ομοσπονδία Αλληλεγγύης (ISSF), που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και μετρά 57 μουσουλμανικές, κατά κύριο λόγο, χώρες-μέλη, ανέφερε σε δήλωσή της ότι το ισλαμικό πέπλο είναι «μια πτυχή της ταυτότητας πολλών μουσουλμάνων γυναικών και πρέπει να γίνεται σεβαστό».
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά, επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης «σε ένα καθεστώς αυστηρής ανεξιθρησκίας, αυστηρά εφαρμοσμένης στον τομέα του Αθλητισμού», δηλαδή «την απόλυτη ουδετερότητα της δημόσιας υπηρεσίας».
«Έτσι (…) οι εκπρόσωποι των αποστολών μας, στις γαλλικές ομάδες, δεν θα φορούν το πέπλο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ISSF, η γαλλική απαγόρευση θα μπορούσε να εμποδίσει ορισμένους Γάλλους μουσουλμάνους αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα γιόρταζαν τη διαφορετικότητα, την ενότητα και την αθλητική αριστεία. Απαγορεύοντας τη χρήση χιτζάμπ στους αθλητές της, μια χώρα υποδοχής θα έστελνε ένα μήνυμα αποκλεισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων που στρέφεται κατά του Ολυμπιακού πνεύματος», υπογράμμισε η διοργάνωση της ομοσπονδίας των Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης, μιας πολυεθνικής αθλητικής εκδήλωσης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την κατ΄ αρχήν αντίθεσή της στην επιβολή του τι πρέπει ή δεν πρέπει να φορούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων, ως αντίδραση στη γαλλική απόφαση.
Πηγή: AFP