Skip to main content

Premier League: Η HMRC μιλά για απλήρωτους φόρους 150 εκατ. ευρώ

Η Υπηρεσία Εσόδων φέρεται να ζήτησε από τους αγγλικούς συλλόγους της κορυφαίας κατηγορίας να αποπληρώσουν σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους φόρους.

Η HMRC (το μη υπουργικό κυβερνητικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι αρμόδιο για τη συλλογή φόρων) ζήτησε από τους συλλόγους της αγγλικής Premier League επιστροφές ποσού 124,8 εκατομμυρίων λιρών (144 εκατομμύρια ευρώ) για απλήρωτους φόρους.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η λογιστική ομάδα UHY Hacker Young, το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από τα 58,7 εκατομμύρια λίρες που αναφέρθηκαν το προηγούμενο έτος.

Το ποσό αφορά πληρωμές που περιλαμβάνουν εθνική ασφάλιση για αμοιβές μάνατζερς και δικαιώματα εικόνας, καθώς και φόρους επί των παροχών.

Αυτές περιλαμβάνουν συμφωνίες που συνάπτουν οι σύλλογοι για τους παίκτες και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων και των ξενοδοχείων.

Η διπλή εκπροσώπηση –εξηγεί η Daily Mail– επιτρέπει σε συλλόγους και ατζέντηδες να αποφεύγουν τους φόρους απασχόλησης και τον ΦΠΑ σε μεγάλες προμήθειες που καταβάλλονται σε αθλητικούς πράκτορες, σε μεταγραφές και συμβόλαια.

Αυτό περιλαμβάνει έναν ατζέντη που λαμβάνει πληρωμές για να ενεργεί για λογαριασμό τόσο του συλλόγου όσο και του παίκτη, και όχι αποκλειστικά για τον παίκτη που εκπροσωπεί.

Οι αμοιβές που καταβάλλονται στους πράκτορες διαφεύγουν του φόρου εισοδήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και του ΦΠΑ, όταν το ποσό καταβάλλεται από τον σύλλογο.

Από την πλευρά της, η HMRC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τις συμφωνίες μεταξύ συλλόγων, παικτών και παραγόντων για να διασφαλίσουμε ότι καταβάλλονται οι σωστοί φόροι. Συνεργαζόμαστε στενά με την ποδοσφαιρική βιομηχανία για να εκπαιδεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε άμεσα τους δημοσιονομικούς κινδύνους».

naftemporiki.gr