Skip to main content

Μια βραδιά για τον προσφυγικό Ελληνισμό στο Ηρώδειο

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία-δρώμενο, «Ιωνία-Πύλη στον χρόνο».

Ο Κώστας Τερζάκης, ο εκφωνητής της OPAP ARENA στα παιχνίδια της ΑΕΚ, θα είναι από τα κεντρικά πρόσωπα μιας βραδιάς μνήμης και τιμής για τον προσφυγικό Ελληνισμό, όντας ο στιχουργός των 23 τραγουδιών που θα ακουστούν στη συναυλία με τίτλο «Ιωνία-Πύλη στον χρόνο», στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσικό ταξίδι από το 1922 έως σήμερα με 23 καινούργια τραγούδια, ύμνος τιμής στις θυσίες, στην υπερηφάνεια και στα επιτεύγματα των ξεριζωμένων προγόνων μας, τραγούδια που γεφυρώνουν αυτά τα 101 χρόνια και «μιλούν» στην καρδιά και στην ταυτότητά μας.

Σε αυτά τα 23 τραγούδια, σε σύνθεση του Θάνου Γεωργούλα, περιλαμβάνεται επίσης η «Νέα Φιλαδέλφεια» που ακούγεται στην «Αγιά Σοφιά» από τη φωνή του Κώστα Μακεδόνα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ, «δεν θα είναι μια βραδιά πόνου και θρήνου για τις πατρίδες που αφήσαμε πίσω. Θα είναι μια νοσταλγική αναδρομή στο χρονικό της νέας ζωής που άρχισαν οι πρόσφυγες του ’22 στα χώματα της μάνας Ελλάδας. Και κομμάτι αυτής της ζωής και δράσης είναι και η ΑΕΚ, το σωματείο που εδώ κι έναν αιώνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Προσφυγιάς».

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Άκης Δείξιμος, σε μια παράσταση με συνολικά 37 καλλιτέχνες στη σκηνή και σ΄ ένα δρώμενο με σύγχρονη και μοντέρνα προσέγγιση, που κρατά άσβεστη τη μνήμη εκατομμυρίων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Ο Κώστας Τερζάκης, με καταγωγή από το Αϊβαλί από την πλευρά της μητέρας του, υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών και τα κείμενα, ενώ θα «ντύσει» την αφήγηση με τη χαρακτηριστική φωνή του.

Εισιτήρια για την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, διατίθενται μέσω του συνδέσμου https://www.more.com/music/ionia-pyli-ston-xrono.

Για την πολύ ξεχωριστή αυτή βραδιά έστειλε το δικό του μήνυμα ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

«Οι μνήμες και η κληρονομιά των Αλησμόνητων Πατρίδων μας, ποτέ δεν θα σταματήσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης, ειδικά για όλους όσοι είμαστε απόγονοι προσφύγων, αλλά και συνολικά για τον Ελληνισμό», υπογράμμισε ο κ. Μελισσανίδης.

«Ο Κώστας Τερζάκης έρχεται να μας το αποδείξει αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Έναν αιώνα πλέον μετά την τραγωδία του ξεριζωμού, ο Κώστας κάνει μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, η αποτύπωση της οποίας, στη συναυλία-δρώμενο που θα δούμε το Σάββατο 7 του Οκτώβρη στο Ηρώδειο, είμαι σίγουρος πως θα γράψει ιστορία. Ας είμαστε όλοι εκεί».