Η οπαδική βία, με αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια που κόστισαν τη ζωή του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσέφεριν συζήτησαν για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια η συνάντηση διευρύνθηκε με την παρουσία των μεγαλομετόχων των ΠΑΕ ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης), Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης) και του εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Αρτούρ Νταβιντιάν.
Επίσης, παρόντες από την κυβέρνηση ήταν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος.
Από την πλευρά της UEFA συμμετείχε επίσης ο Ζόραν Λάκοβιτς, αρμόδιος στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία για τα εθνικά πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου. Μετά το πέρας της συνάντησης με Τσέφεριν και «Big4», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο.
4 μέτρα άμεσης εφαρμογής
Η πρώτη και σημαντικότερη εξ αυτών αφορά το λουκέτο στις λέσχες οπαδών, καθώς εφεξής κάθε σύλλογος θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο, με έδρα την ΠΑΕ. «Οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο μία, με έδρα τα γραφεία της ΠΑΕ» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και γνωστοποίησε ακόμη ότι η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα περάσει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία και θα έχει την ευθύνη και θα μπορεί να πραγματοποιεί, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, ελέγχους στα γήπεδα. Η συγκεκριμένη απόφαση, είπε ο πρωθυπουργός, βρήκε σύμφωνους και τους τέσσερις διοικητικούς ηγέτες των «μεγάλων» ΠΑΕ.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να μην απαιτηθεί να ενεργοποιήσει η ελληνική πολιτεία το μέτρο που αφορά τον προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, υπογραμμίζοντας πως και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οφείλουν να προστατέψουν πρώτα και κύρια τις επενδύσεις τους.
«Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν»
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για τον αδόκητο χαμό του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, μίλησε για «εγκληματικές συμμορίες», διαβεβαίωσε ότι το επίπεδο συνεργασίας με την UEFA βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη ίδρυσης ενός παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών, ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου. Αναφορικά με την αποτρόπαια δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, ενώ ως προς τις αιτιάσεις του προέδρου της Κροατίας που είχαν προηγηθεί τόνισε πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ούτε η χώρα ούτε και η δικαιοσύνη της δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη».
Στον επίλογο της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η οπαδική βία «είναι μία βία με αθλητικό υποτίθεται υπόβαθρο, με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου είτε του περιθωρίου, ενώ μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική, μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα. Πρέπει να είναι παράλληλη με έγκαιρη πρόληψη, με αποτελεσματική καταστολή» είπε.
Απολύτως σύμφωνη η ΑΕΚ με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν
Θέση την καταπολέμηση της οπαδικής βίας πήραν και οι τρεις «μεγάλοι» του αττικού λεκανοπεδίου μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της UEFA.
Κατ’ αρχάς, η πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ελλάδας ΑΕΚ, η οποία υπήρξε το τελευταίο θύμα αυτής της τυφλής βίας βιώνοντας με οδυνηρό τρόπο την απώλεια ενός νέου σε ηλικία φίλου της, συμφώνησε απόλυτα με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ουσιαστικό περιορισμό της κοινωνικής αυτής μάστιγας.
Οι «κιτρινόμαυροι» εκπροσωπήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον μεγαλομέτοχο και ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Δημήτρη Μελισσανίδη και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Κοσμά. Η κεφαλή της ΠΑΕ δήλωσε απόλυτα σύμφωνη με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ταυτόχρονα από την πλευρά της την υπόσχεση πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στο να έχουν αποτέλεσμα και να μη ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά που ζήσαμε με τον τραγικό χαμό του φιλάθλου μας Μιχάλη Κατσουρή».
Παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα προτείνει ο Παναθηναϊκός
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος εξέφρασε τις θέσεις της ομάδας του με επιστολή προς τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσέφεριν. Μέσω αυτής ζητεί παρεμβάσεις στην ΕΠΟ ως προς την εκλογική διαδικασία, την αναβάθμιση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και την οικονομική διαφάνεια, ενώ αιτείται ανεξαρτητοποίηση επαγγελματικής διαιτησίας και αθλητικής δικαιοσύνης.
Για την οπαδική βία και την αστυνόμευση στα γήπεδα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναγνωρίζει ότι υφίσταται ήδη νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει αρκετά βασικά θέματα, αλλά δεν εφαρμόζεται.
Ως εκ τούτου, μεταξύ άλλων, προτείνει: περιοριστικούς όρους σε βάρος κατηγορουμένων, ταυτοποίηση των φιλάθλων και σωματικός έλεγχός τους κατά την είσοδο στο γήπεδο, ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης, επαρκής ηλεκτρονική εποπτεία των εγκαταστάσεων και αποτελεσματική λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, με παράλληλη υποχρέωση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για την κατά το δυνατόν συντομότερη διαλεύκανση του σκανδάλου των «στημένων» αγώνων στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Οι θέσεις του Ολυμπιακού
Προτάσεις έκανε και η ΠΑΕ Ολυμπιακός, εστιάζοντας στη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, αυστηροποίηση του νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για βία σε αθλητικό χώρο και πλαίσιο ελέγχων στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, η πειραϊκή ομάδα πρότεινε: πρόεδρο της ΕΠΟ κοινής αποδοχής και ομάδα ειδικών από UEFA και FIFA που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη, ψήφο στις εκλογές της Ομοσπονδίας για όλα τα νόμιμα σωματεία, αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου για να έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή, επαγγελματική διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα με συμμέτοχο την ΕΠΟ και ξένοι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο.