Skip to main content

Έρευνα στη Ρεάλ για «ασαφή» κόστη 122 εκατ. ευρώ

Η υποψία έγκειται στο ότι αυτά τα κόστη σχετίζονται με την αποπληρωμή δανείου που έχει χορηγήσει στο σύλλογο η Providence και πως συμβάλλουν στην παράκαμψη του Financial Fair Play.

Στον προϋπολογισμό της Ρεάλ Μαδρίτης για την περίοδο 2021-22, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρθηκε ποσό περίπου 135 εκατομμυρίων ευρώ υπό τον τίτλο «λοιπά λειτουργικά έξοδα», που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών δαπανών του συλλόγου το τελευταίο έτος.

Η αγγλική εφημερίδα The Telegraph σημειώνει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήθελε να ενημερώσει σε τι αναφέρεται αυτός ο αριθμός και γιατί τέθηκε σε έναν τόσο απροσδιόριστο τίτλο. Ακόμη, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι από αυτά τα 135 εκατομμύρια, τα 122 είναι «δυσανάγνωστα» και χωρίς καλά καθορισμένη εξήγηση.

Η συμφωνία με την Providence

Ο σύλλογος, εξηγεί η εφημερίδα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι αυτά τα ποσά αποτελούν επιστροφή χρημάτων, εν όλω ή εν μέρει, που προορίζονται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και αφορούν την πώληση μελλοντικών εσόδων του τμήματος μάρκετινγκ.

Η πρώτη από αυτές τις συμφωνίες, που υπογράφηκε με τον όμιλο ιδιωτικών μετοχών Providence το οικονομικό έτος 2017-18, παρείχε στον σύλλογο ρευστότητα με αντάλλαγμα την πώληση μελλοντικών ροών εσόδων. Έκτοτε, η συμφωνία έχει παραταθεί ως προς τη διάρκεια και την αξία.

Τα ποσά που αποκτήθηκαν από την πώληση ενός άγνωστου ποσοστού των μελλοντικών εμπορικών εσόδων, τα οποία ο σύλλογος είπε ότι είχε μεταφέρει στην περίοδο 2019-20, καταχωρήθηκαν ως έσοδα και όχι ως χρέη. Η Ρεάλ δεν εξήγησε ποτέ λεπτομερώς πώς αποπληρώνεται αυτή η δέσμευση και πόση είναι η αμοιβή που πρέπει να καταβάλλεται κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το οικονομικό Fair Play

Προφανώς μια συμφωνία αυτού του είδους είναι απολύτως νόμιμη, ακόμα κι αν όλη αυτή η αδιαφάνεια μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τα όργανα οικονομικού ελέγχου, τόσο της La Liga όσο και της UEFA, με ιδιαίτερη αναφορά στους κανόνες του Financial Fair Play.

Χωρίς να αγνοείται το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ρεάλ Μαδρίτης του Φλορεντίνο Πέρεθ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν δεν είναι καθόλου ειδυλλιακές, εξαιτίας του θέματος της European Super League.

Με όρους UEFA, μάλιστα, υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα για μια συμφωνία που δομείται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα κι αν τα χρήματα προέρχονται απλώς από προκαταβολές για την κάλυψη ελλείψεων στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια επιστραφούν από το σύλλογο σε αποπληρωμές στο ίδιο τρίτο μέρος, η προκαταβολή δεν θεωρείται δάνειο σύμφωνα με τους κανόνες του Financial Fair Play και συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του συλλόγου, μια βασική πτυχή στον υπολογισμό ανώτατων ορίων αποδοχών, τόσο για τη La Liga όσο και για την UEFA.

Οι ισπανικές φορολογικές αρχές, αντίθετα, θεωρούν αυτό το είδος πληρωμής ως συναλλαγή χρηματοδότησης. Πριν συμφωνηθεί η συμφωνία χρηματοδότησης με την Providence, η Ρεάλ ήταν υποχρεωμένη να λάβει βραχυπρόθεσμους δανειακούς πόρους για να καλύψει το μισθολογικό κόστος τις σεζόν 2014-15 έως 2016-17.

Η «Βασίλισσα» δανείστηκε ποσά μεταξύ 72 και 82 εκατομμυρίων σε κάθε ένα από τα τρία χρόνια. Προφανώς, με τη συμφωνία η οποία είχε συναφθεί με την Providence, τα δάνεια αυτά δεν ήταν πλέον απαραίτητα.

Η Deloitte Money League έχει τοποθετήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης ως τη δεύτερη ομάδα στον κόσμο με βάση τα έσοδα, με πρώτη τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ισπανική εταιρεία έχει τζίρο 713,8 εκατ.

Οι προϋπολογισμοί μισθών για τις ομάδες της La Liga υπολογίζονται ως ποσοστό των εσόδων και η UEFA κινείται προς ένα παρόμοιο μοντέλο, όπου οι δαπάνες της ομάδας ορίζονται ως ποσοστό των εσόδων (κανόνας κόστους ομάδας), βάσει των νέων κανόνων Financial Fair Play που θα τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Εκτός από τη συμφωνία με την Providence, η Ρεάλ έχει συνάψει συμφωνία με έναν άλλο αμερικανικό οργανισμό, τη Sixth Street, για την ανανέωση του γηπέδου της. Προς τούτο, ο σύλλογος έχει εκχωρήσει στο επενδυτικό ταμείο το 30% των εσόδων που θα καταγράψει η εγκατάσταση τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι «Μπλάνκος» επωφελήθηκαν από μια πρώτη πληρωμή την περίοδο 2021-22, ύψους 316 εκατομμυρίων ευρώ (κλείνοντας ουσιαστικά τον ισολογισμό), με επιπλέον 44 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν τη σεζόν 2022-23.

Παρόμοιες συμφωνίες συνήψε και το άλλο μεγάλο όνομα του ισπανικού ποδοσφαίρου, η Μπαρτσελόνα: ο σύλλογος πούλησε το 25% των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο fund της Sixth Street έναντι συνολικής κεφαλαιουχικής υπεραξίας σχεδόν 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία πούλησε το 49% των Barça Studios στην Orpheus Media και τη Socios για συνολικά άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ.

naftemporiki.gr