Η Κάστερ Σεμένια κέρδισε μια μάχη αλλά όχι ακόμη τον πόλεμο, ενάντια σε αυτό που σήμερα (11/7) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε ως «μεροληπτική» πράξη εναντίον της 32χρονης Νοτιοαφρικανής δρομέα μεσαίων αποστάσεων.
Στην Σεμένια έχει απαγορευτεί να συμμετάσχει σε ορισμένες διοργανώσεις, επειδή αρνείται να υποβληθεί σε θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των πολύ υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης, μιας γενετικής δυσλειτουργίας που προκαλεί υπερανδρογυνία.
Το 2020 η ελβετική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) που επικύρωσε έναν κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics, πρώην IAAF).
Αυτό αναγκάζει την αθλήτρια, δύο φορές Ολυμπιονίκη στα 800μ., να υποβληθεί σε ορμονικές θεραπείες για να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, εάν θέλει να συνεχίσει την αγαπημένη της απόσταση.
Ωστόσο, η δικαστική νίκη της Σεμένια είναι «κουτσή», γιατί η ποινή δεν ακυρώνει τον κανονισμό της World Athletics και δεν της ανοίγει άμεσα το δρόμο για να συμμετάσχει στα 800 μέτρα χωρίς θεραπεία.
«Η World Athletics σημειώνει την απόφαση ενός πολύ διχασμένου τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», αντέδρασε η ομοσπονδία σε δελτίο Τύπου.
«Η άποψή μας παραμένει ότι οι κανονισμοί DSD (σ.σ. από το ακρωνύμιο διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης) είναι ένα απαραίτητο, λογικό και αναλογικό μέσο για την προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην κατηγορία των γυναικών».
«Η Ελβετία έχει ξεπεράσει το στενό περιθώριο εκτίμησης που απολάμβανε στην παρούσα υπόθεση, το οποίο αφορούσε διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικών χαρακτηριστικών, οι οποίες μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από πολύ ισχυρές εκτιμήσεις», έκρινε το δικαστήριο του Στρασβούργου.
«Το σημαντικό διακύβευμα για τον αναιρεσείοντα και το περιορισμένο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας του εναγόμενου κράτους θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε ενδελεχή θεσμικό και διαδικαστικό έλεγχο, από τον οποίο ο αναιρεσείων δεν επωφελήθηκε στην υπόθεση αυτή», προσθέτει το Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου ήταν οριακή, με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά.
Ως εκ τούτου, το Ε.Δ.Α.Δ. θεωρεί ότι η Ελβετία παραβίασε το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων, σε συνδυασμό με το άρθρο 8, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Επιπλέον, υπήρξε επίσης παραβίαση του άρθρου 13, σχετικά με το δικαίωμα αποτελεσματικής ένδικης προστασίας.
Η Σεμένια, η οποία αγωνίζεται ενάντια στην World Athletics για πάνω από 10 χρόνια, δεν είχε ζητήσει κανένα ποσό για υλικές ή ηθικές αποζημιώσεις, αλλά το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελβετία πρέπει να της καταβάλει 60.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα.
naftemporiki.gr