Skip to main content

H UEFA εξετάζει συνδιοργάνωση Ιταλίας-Τουρκίας για το EURO 2032

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου σκέφτεται κοινή ανάθεση για τις δύο χώρες που παραμένουν στη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η UEFA θα αποφασίσει τον ερχόμενο Οκτώβριο τον τόπο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2032, με Ιταλία και Τουρκία να είναι οι χώρες που διεκδικούν τη διοργάνωση.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica στη σημερινή έκδοσή της, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας εξετάζεται κοινή ανάθεση στις δύο χώρες.

Σίγουρα δεν πρόκειται για καινοτομία, καθώς έχει ήδη συμβεί τρεις φορές τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου να διοργανωθούν από δύο κράτη: το 2000 Βέλγιο και Ολλανδία, το 2008 Αυστρία και Ελβετία, το 2012 Πολωνία και Ουκρανία.

Το EURO 2020, που διεξήχθη το 2021 λόγω της πανδημίας, ταξίδεψε σε 11 χώρες και 11 διαφορετικές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα διεξαχθεί επίσης σε τρεις χώρες, ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά.

Η Τουρκία έχει έτοιμα γήπεδα, η Ιταλία την εγγύηση της κυβέρνησης ότι θα ανακαινιστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή, ενώ για τη διοργάνωση θα χρειάζονταν συνολικά 12 γήπεδα, έξι ιταλικά και έξι τουρκικά, με έναρξη στο στάδιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη και τελικό στη Ρώμη, στο «Ολίμπικο».

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είναι φίλος με τον πρόεδρο της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIGC) Γκαμπριέλε Γκραβίνα, τόσο ώστε τον ήθελε αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Τώρα θα μπορούσε να του προσφέρει αυτή τη συγκλονιστική λύση, ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιταλίας-Τουρκίας, σχέδιο που φαινόταν αδιανόητο μέχρι πριν λίγα χρόνια.

naftemporiki.gr