Η FIFA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025, στην πρώτη του διοργάνωση με τη νέα μορφή των 32 ομάδων απ΄ όλο τον κόσμο, οι 12 από τις οποίες θα είναι ευρωπαϊκές.
Όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα The Sidney Morning Herald, για τη διοργάνωση του τουρνουά το 2029 έρχεται μια ισχυρή και δελεαστική υποψηφιότητα, εκείνη των Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Οι δύο ομοσπονδίες, που θα ήθελαν επίσης να διοργανώσουν και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών (πιέζουν για το 2034), είναι έτοιμες να υποβάλουν προσφορά στη FIFA.
Εκτός από τους 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους, τους τέσσερις τελευταίους νικητές του Champions League και οκτώ επιλογές βάσει της κατάταξης των συλλόγων στην UEFA (οι λεπτομέρειες δημιουργίας της κατάταξης δεν είναι ακόμη επίσημες), θα υπάρχουν επίσης οι νικητές από τα περισσότερα σημαντικά ηπειρωτικά τουρνουά στην Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, ενώ μια επιπλέον θέση είναι εγγυημένη για έναν σύλλογο από τη διοργανώτρια χώρα.
«Είναι ένα τουρνουά που θα αναπτύσσεται με τα χρόνια», είπε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζέιμς Τζόνσον, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Ινφαντίνο κατά τη δημιουργία του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
«Ο Τζιάνι ξέρει τι χρειάζεται για να το κάνει. Αν μια μέρα οι καλύτερες ομάδες συλλόγων έρθουν στις ακτές μας, θα ήταν καλό όχι μόνο για το αυστραλιανό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε, όπως και για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών. Αλλά αυτό είναι ένα σχέδιο που έρχεται μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα είναι το καλύτερο που έχουμε δει ποτέ».
Όπως γίνεται αντιληπτό, η χώρα έχει ως στόχο να φιλοξενήσει περισσότερες ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια: από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών και το Παγκόσμιο Κύπελλο Futsal Γυναικών έως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών κάτω των 17 ετών, το οποίο από το 2024 θα παίζεται ετησίως και θα συμμετέχουν 48 ομάδες.
Η πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νέας Ζηλανδίας, Τζοάνα Γουντ, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλαπλές ευκαιρίες γύρω από τη συνεργασία. Εργαζόμαστε πολύ πιο στενά. Πάντα αξιολογούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί κι αυτό μόνο θα μας δυναμώσει».
Οι χώρες της Ωκεανίας αλλά και αυτές της Ασίας, ήταν πάντα ένας μεγάλος στόχος για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ας σκεφτούμε μόνο τις περιοδείες που έχει πραγματοποιήσει μια πλειάδα μεγάλων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, με στόχο τη διείσδυση στις μεγάλες αγορές της Ανατολής.
Κι αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον για ποδόσφαιρο σε ανώτατο επίπεδο ωθεί τους ηγέτες των αντίστοιχων ομοσπονδιών να εκμεταλλευτούν τον ενθουσιασμό του κοινού και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν μια βιτρίνα για να εξυψώσουν το παγκόσμιο γόητρο της χώρας τους.
naftemporiki.gr