Skip to main content

Σαουδαραβική «εισβολή» (και) στο τένις

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας επιδιώκει να εισέλθει και στο χώρο της ανδρικής αντισφαίρισης μέσω της εμπλοκής του στο ATP tour.

Οι επενδύσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου δεν επαρκούν, όπως φαίνεται, για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το οποίο πλέον έχει βάλει στο στόχαστρο και το τένις, στο επίπεδο των Ανδρών.

Όχι μόνο ποδόσφαιρο λοιπόν, μεταξύ Νιούκαστλ κι επενδύσεων στους κορυφαίους συλλόγους της χώρας, καθώς το PIF επιδιώκει ενεργό ρόλο και στο παγκόσμιο σιρκουί της ATP.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο πρόεδρος του ATP Tour, Αντρέα Γκαουντέντσι, ανέφερε πως είχε «θετικές» συνομιλίες με το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και άλλους πιθανούς επενδυτές για να υποστηρίξουν διάφορα αθλητικά σχέδια και πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των τεχνολογικών επενδύσεων και των τουρνουά σε νέες αγορές.

Μιλώντας λίγες εβδομάδες αφότου το US PGA Tour τερμάτισε την αντίστασή του και κατέληξε σε συμφωνία για συνεργασία με το PIF, ο Γκαουντέντσι προειδοποίησε ωστόσο ότι οι εξωτερικοί επενδυτές πρέπει «να ακολουθούν το σεβασμό για την ιστορία του αθλήματος και του προϊόντος, συνεργαζόμενοι με τον τρέχοντα ενδιαφερόμενο».

«Πρέπει να διατηρήσεις κάτι που είναι σχεδόν ιερό, τους κανόνες του παιχνιδιού», δήλωσε στους Financial Times, σε συνέντευξή του με αφορμή την επανεκλογή του ως πρόεδρος του ATP Tour γι΄ άλλα τρία χρόνια. «Αυτό δεν είναι βιντεοπαιχνίδι, δεν είναι ταινία», υπογράμμισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ταμεία προσεγγίζουν το τένις. Η CVC Capital Partners συνεργάστηκε πέρυσι με την Ένωση Γυναικών (WTA) επενδύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια για μερίδιο 20% σε μια νέα εμπορική εταιρεία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, οι συνομιλίες του ATP Tour με την CVC δεν έχουν μετατραπεί σε συμφωνία. Το ATP «δεν χρειάζεται μετρητά και πρέπει να προσέχει την “αραίωση”», είπε ο Γκαουντέντσι.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με εξωτερικούς επενδυτές σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή μέσων, η συλλογή δεδομένων και η τεχνολογία. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνεις επενδυτής οικοσυστήματος. Δεν είναι μόνο η δημιουργία μιας νέας περιοδείας ή η αγορά ενός τουρνουά», εξήγησε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι εξωτερικές επενδυτικές εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητισμό να επιταχύνει την καινοτομία και να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, αλλά προειδοποίησε ενάντια σε μια «εντελώς διαταραγμένη προσέγγιση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «χρειάζεσαι μια ιστορία. Τελικά, θέλεις να δεις τους καλύτερους παίκτες να παίζουν στα καλύτερα τουρνουά στον κόσμο. Όσο περισσότερο κατακερματίζεις και διχάζεις, τόσο περιπλέκεις την κατάσταση».

naftemporiki.gr