Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) θα εξετάσει από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου την υπόθεση της νεαρής Ρωσίδας σκέιτερ Καμίλα Βαλίεβα, η οποία βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία στα τέλη του 2021 αλλά δεν της επιβλήθηκε κύρωση από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ, ανακοινώθηκε σήμερα (22/6).
Η ακρόαση θα διεξαχθεί στη Λοζάνη κεκλεισμένων των θυρών, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσίδα-«θαύμα» ήταν μόλις δεκαπέντε ετών όταν η αποκάλυψη του θετικού δείγματος έπληξε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο, κι ενώ είχε μόλις κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό κι ετοιμαζόταν για το ατομικό.
«Το πάνελ του CAS», που συνήθως αποτελείται από τρεις δικαστές, «θα συζητήσει και θα προετοιμάσει» την απόφασή του, χωρίς να είναι δυνατόν προς το παρόν «να υποδείξει πότε θα ανακοινωθεί», ανέφερε το ανώτατο δικαστήριο.
Η έφηβη είχε βγει θετική στις 25 Δεκεμβρίου 2021 στην ουσία τριμεταζιδίνη, ένα μόριο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη στηθάγχη και έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος.
Ο θετικός έλεγχος δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά το χρυσό μετάλλιο της ομάδας της στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, που διανθίστηκε από το απίστευτο επίτευγμα του πρώτου τετραπλού γυναικείου άλματος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι διαταραχές λόγω της Covid-19 καθυστέρησαν την ανάλυση τού δείγματος από το διαπιστευμένο από τον WADA εργαστήριο στη Στοκχόλμη, αλλά το CAS την εξουσιοδότησε να συνεχίσει να συμμετέχει, επικαλούμενο ιδιαίτερα το νεαρό της ηλικίας της και την έλλειψη ευθύνης της κατά τη μακρά περίοδο ανάλυσης του δείγματός της.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, η πειθαρχική επιτροπή της ρωσικής υπηρεσίας κατά του ντόπινγκ (Rusada) αποκάλυψε ότι δεν είχε επιβάλει κυρώσεις στη νεαρή σκέιτερ: παρόλο που είχε παραβιάσει τους κανόνες κατά του ντόπινγκ, δεν είχε «καμία υπαιτιότητα», εκτίμησε η υπηρεσία.
Η νεαρή αθλήτρια είχε επικαλεστεί μια «μόλυνση μέσω των μαχαιροπήρουνων», που μοιράστηκε με τον παππού της, για την οποία χρειάστηκε να λάβει θεραπεία με θεραπεία με τριμεταζιδίνη.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει απονείμει ακόμη μετάλλια για την ομαδική διοργάνωση, εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας που αφορά την Βαλίεβα.
Πηγή: ΑFP