Skip to main content

Παρίσι 2024: Ο Μπαχ δεν αλλάζει θέση στο θέμα των Ρώσων αθλητών

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ καλεί τους Ουκρανούς αθλητές να διεκδικήσουν Ολυμπιακές προκρίσεις, χωρίς να παρεκκλίνει της θέσης του για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων ως ουδέτεροι.

Ανοίγοντας την 140ή σύνοδο της ΔΟΕ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την υποστήριξη της Λευκορωσίας και τις συνέπειές της για το Ολυμπιακό κίνημα.

«Η οργή μας σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο, η συμπόνια μας για τον ανθρώπινο πόνο και η αλληλεγγύη μας με την ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα παραμένουν τόσο ισχυρές όσο ποτέ», είπε.

Στη συνέχεια, ο Μπαχ τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός συμβάλλοντας στην ειρήνη και την ενότητα και γι΄ άλλη μια φορά χαιρέτισε «τη θέση της G7 και την ευθυγράμμιση αυτής της θέσης με την προσέγγιση της ΔΟΕ», η οποία στοχεύει στην αποδοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του 2024, ως ουδέτεροι.

Ο Μπαχ παρέθεσε το απόσπασμα από την τελική δήλωση της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα:

«Παρότι σεβόμαστε πλήρως την αυτονομία των αθλητικών οργανώσεων, εστιάζουμε στον αθλητισμό ως θεμιτό ανταγωνισμό, καθώς και στη διασφάλιση ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν εμφανίζονται σε καμία περίπτωση ως εκπρόσωποι των κρατών τους».

Αυτή είναι, πρόσθεσε ο Μπαχ, «ακριβώς η θέση μας: Ευχαρίστησα τους ηγέτες για τη μεγάλη υποστήριξή τους. Έχουμε λοιπόν γερά θεμέλια για να προστατεύσουμε τον αθλητή».

«Έχουμε γερές βάσεις για την αποστολή μας να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό. Έχουμε ισχυρά θεμέλια υποστήριξης για την ενότητά μας. Από την πρώτη στιγμή είναι -και θα είναι- σε αυτό μαζί. Είμαστε ενωμένοι για το συμφέρον του αθλητή. Οι αθλητές δίνουν ζωή στις αξίες μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στην ουκρανική ηγεσία να επιτρέψει στους αθλητές της χώρας να διεκδικήσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν επιτρέπει στους αθλητές της να συμμετέχουν σε διοργανώσεις που μετέχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι, ακόμη και ως ουδέτεροι.

«Θέλουμε να καταστήσουμε εφικτό για κάθε Ουκρανό αθλητή να προκριθεί και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα υποστηρίξουμε κάθε Ουκρανό αθλητή στην προετοιμασία του και στη συμμετοχή του σε οποιασδήποτε διοργάνωση θέλει να μετάσχει», είπε.

Να σημειωθεί πως ο Μπαχ έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη σύστασή του προς τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να άρουν τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών για να αγωνίζονται ως ουδέτεροι, χωρίς σημαία και εθνικό ύμνο.

«Σύμπασα η Ολυμπιακή κοινότητα λαχταράει να δει τους Ουκρανούς αθλητές να λάμπουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Θέλουμε να έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στο “Παρίσι 2024” κι αυτό σημαίνει να συμμετάσχουν τώρα», κατέληξε ο Μπαχ.