Skip to main content

Ευρωπαϊκό μπλοκ κατά του άξονα της Τσέλσι με τη Σαουδική Αραβία

Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Οι υπεύθυνοι της σαουδαραβικής Pro League βρίσκονται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για να κλείσουν συμφωνίες τόσο με τους «Μπλε» του Λονδίνου όσο και με τη Γουλβς, που προσπαθούν να τηρήσουν τους κανόνες του Financial Fair Play ενόψει της νέας περιόδου.

Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ζητούν έρευνα για το μεταγραφικό δεσμό που φέρονται να δημιουργούν Τσέλσι και Γουλβς με τη Σαουδική Αραβία, και ειδικά η ομάδα του Λονδίνου.

Κορυφαίος σύλλογος της Γηραιάς Ηπείρου, που τοποθετήθηκε επί του θέματος στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ισχυρίζεται ότι οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν τη σαουδαραβική Pro League ως «κρυφό χαρτί για να βγουν δωρεάν από τη “φυλακή” του Financial Fair Play».

Στο Λονδίνο για… ψώνια οι Σαουδάραβες

Αντιπροσωπεία από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) βρίσκεται στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα για να ολοκληρώσει μια σειρά από συμφωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Τσέλσι υποβλήθηκε πρόταση για πέντε παίκτες της έναντι ποσού άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών, αν και ο Λουκάκου εικάζεται πως απέρριψε την προσφορά.

Η νέα πραγματικότητα δημιουργήθηκε, συμπτωματικά (;), σε μια περίοδο που Τσέλσι και «Λύκοι» θέλουν να απαλλαγούν από βαριά συμβόλαια χωρίς να πληρώσουν αποζημιώσεις, παρότι υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις από αντίπαλες ομάδες για πιθανές στρεβλώσεις της αγοράς.

Κατά συνέπεια, μετά τις διαπραγματεύσεις της Τσέλσι για τους Χακίμ Ζίγιες, Καλίντου Κουλιμπαλί, Έντουαρντ Μεντί και Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, οι αντίπαλοί της ζητούν διεξοδικό έλεγχο.

Τρικ για παράκαμψη του Financial Fair Play

Οι κανονισμοί της αγγλικής Λίγκας περιλαμβάνουν ήδη ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης, το οποίο επιτρέπει την εκτίμηση της εύλογης αξίας που πρέπει να ακολουθείται από τους συλλόγους, αλλά ένας από τους κύριους ευρωπαίους αντιπάλους των «Μπλε» έχει προτείνει «άμεση έρευνα» από την UEFA, για όλες τις συμφωνίες με τους Σαουδάραβες.

«Το ταμείο PIF έχει τόσες πολλές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο που θα πρέπει να αναγκαστεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων», δήλωσε στην Telegraph ο ευρωπαϊκός σύλλογος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αυτό το καλοκαίρι θα παρακολουθήσουμε συλλόγους σε όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιούν τη Σαουδική Αραβία ως μέσο εξόδου από τη “φυλακή” του Financial Fair Play, κάτι που θα ήταν ακόμα πιο αδιαφανές αν το PIF είχε συμφέροντα, τόσο στους συλλόγους που πουλά όσο και σε εκείνους που αγοράζει».

Τσέλσι: Είμαστε δημοφιλείς στη Μέση Ανατολή

Οι ξαφνικές «τρελές» δαπάνες από το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, που ελέγχει την πλειοψηφία της Νιούκαστλ στην Premier League, ξεκίνησαν αφότου το PIF εξαγόρασε τέσσερις σαουδαραβικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Χιλάλ.

Πηγές της Τσέλσι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι το ενδιαφέρον για τους ποδοσφαιριστές τους σχετίζεται μόνο με τη μεταγραφική αγορά και οφείλεται στη δημοτικότητα της οποίας απολαμβάνει ο σύλλογος του «Στάμφορντ Μπριτζ» στη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Λονδίνου αρνείται ότι το PIF έχει οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον στους «Μπλε», παρά τις φήμες ότι η Clearlake, η οποία κατέχει περίπου το 60% της Τσέλσι, διαχειρίζεται επενδύσεις του συγκεκριμένου ταμείου.

naftemporiki.gr