Τα 2,9 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την πώληση της Τσέλσι εξακολουθούν να βρίσκονται στον παγωμένο τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Τα χρήματα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στην Ουκρανία, αλλά για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πώληση του συλλόγου στον Τοντ Μπόιλι η παράδοση των εσόδων εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, λόγω των συζητήσεων για το πού και πώς θα δαπανηθούν.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πρέπει να εγκρίνει τα (παγωμένα) κεφάλαια που θα αποδεσμευτούν στο ίδρυμα, λέει ότι τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν εντός της Ουκρανίας, ανέφεραν οι Financial Times.
Ωστόσο, το ίδρυμα που θα λάβει τα χρήματα και το οποίο θα συσταθεί από τον Μάικ Πένροουζ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της UnicefUK, θέλει την ευελιξία για την υποστήριξη των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, ενώ σκοπεύει επίσης να παράσχει βοήθεια και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από ελλείψεις τροφίμων, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Ο Πενρόουζ είπε στους Financial Times ότι ο τρόπος χρήσης των χρημάτων «εξαρτάται από την ανθρωπιστική ανάγκη ανά πάσα στιγμή» και τόνισε ότι το ίδρυμα έχει τις ρίζες του στις αρχές της «ουδετερότητας, αμεροληψίας, ανεξαρτησίας και ανθρωπιάς».
«Αν ο πόλεμος άλλαζε θα αλλάζαμε μαζί του, αλλά θα ξεκινούσαμε μέσα στην Ουκρανία. Όλη η χρηματοδότηση εκκίνησης θα είναι για την Ουκρανία και αναμένουμε ότι η πλειοψηφία θα δαπανηθεί στην Ουκρανία», εξήγησε.
«Εάν υποστηρίζουμε ένα παιδί από την Ουκρανία που βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις διατάξεις που θέλει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσουμε να το υποστηρίζουμε τη στιγμή που θα φύγει από την Ουκρανία», συνέχισε ο Πενρόουζ.
«Δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στην Πολωνία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, όπως η Σομαλία, η οποία υποφέρει από έλλειψη εξαγωγών σιτηρών».
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του: «Τα έσοδα από την πώληση της Τσέλσι δεσμεύονται σε τραπεζικό λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δημιούργησαν ένα ίδρυμα για τη διαχείριση και τη διανομή των χρημάτων για ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για άδεια μεταφοράς κεφαλαίων στο ίδρυμα».
Ωστόσο, προσθέτει η Daily Mail, το σημείο καμπής φαίνεται να είναι ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θέλει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων να πάει στη Ρωσία ή μάλλον στους Ρώσους που πλήττονται από τη σύγκρουση, αλλά ούτε η βρετανική κυβέρνηση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμφωνήσουν σε μια τέτοια κίνηση, όσο ισχύουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Μάλιστα, φαίνεται ότι την αποδέσμευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπογράψει ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος συγκαταλέγεται στα άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις για την εγγύτητά τους με το καθεστώς του Πούτιν. Κάτι που μέχρι στιγμής ο Ρώσος ολιγάρχης αρνείται να κάνει, επειδή θέλει τα χρήματα να μοιραστούν σε όλη τη Ρωσία και την Ουκρανία.
naftemporiki.gr