Skip to main content

Η Premier League ετοιμάζει μισθολογικό πλαφόν

Τα περισσότερα έσοδα από το νέο Champions League και το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ανησυχούν τους ιθύνοντες της αγγλικής Λίγκας ότι το χάσμα πλούσιων και «μεσαίων» συλλόγων θα αυξηθεί, εις βάρος της ανταγωνιστικότητας.

Οι σύλλογοι της αγγλικής Premier League πρόκειται να συζητήσουν ένα σχέδιο για την επανεξέταση των δαπανών που αντιμετωπίζει κάθε ομάδα όσον αφορά τους μισθούς των παικτών.

Δαπάνες που αντιπροσωπεύουν, σε όλες τις περιπτώσεις, το πιο επαχθές στοιχείο για κάθε προϋπολογισμό των εταιρειών που μετέχουν στο κορυφαίο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τους Times, αυτή είναι μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι μεταξύ αυτών οι οποίες θα συζητηθούν κατά την ετήσια συνάντηση της Λίγκας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα (14/6) στο Χάμσαϊρ.

Συνάρτηση των μεταγραφών με τα τηλεοπτικά έσοδα

Η ιδέα, που δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση, είναι αυτή της «αγκύρωσης» και συνίσταται στη σύμπλεξη των μεταγραφών με τα τηλεοπτικά έσοδα.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των δύο τιμών πρέπει ακόμη να καθοριστεί. Μία από τις πιο συγκεκριμένες δυνατότητες οδηγεί στο ποσό των δαπανών για μισθούς που ισχύει για όλους τους συλλόγους και το οποίο δεν υπερβαίνει το τετραπλάσιο του ποσού που εισπράττει ο τελευταίος της βαθμολογίας.

Αναλύοντας τα τελευταία επίσημα στοιχεία εσόδων για τους συλλόγους της Premier League από τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος (σε εσωτερικό και εξωτερικό) την περίοδο 2021-22, η (τελευταία) Νόριτς εισέπραξε 100,6 εκατομμύρια λίρες (117 εκατ. ευρώ).

Εάν η αναλογία οριζόταν στο τετραπλάσιο αυτού του αριθμού, το όριο δαπανών για κάθε σύλλογο θα ήταν 402,4 εκατομμύρια.

Στόχος η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας

Προς το παρόν, η ομάδα που αντιμετωπίζει το υψηλότερο κόστος μισθοδοσίας είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι. Ένα νούμερο που κυμαίνεται γύρω στα 384 εκατομμύρια λίρες, ποσό που πλησιάζει πολύ το όριο αν το κριτήριο της αναλογίας ήταν αυτό των τετραπλάσιων εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα της τελευταίας στην κατάταξη ομάδας.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διατηρηθεί η ανταγωνιστική ισορροπία στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που υπάρχει φόβος ότι θα μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των αγγλικών συλλόγων που συμμετέχουν στο Champions League και στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας.

Action Images via Reuters/Peter Cziborra

Εντός της Premier League, προφανώς, η ιδέα συναντά τις αντιρρήσεις των κορυφαίων εταιρειών που θα έβλεπαν το ενδεχόμενο να μειώνονται οι μεταγραφικές δαπάνες και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπερβολικό αριθμό παικτών.

«Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη ιδέα, επειδή είναι ένα ρυθμιζόμενο όριο δαπανών που συνδέεται με τα έσοδα του τελευταίου συλλόγου στη βαθμολογία. Θεωρείται επίσης ως μέτρο ασφαλείας», ήταν το σχόλιο που αναφέρουν οι Times και αποδίδεται σε πηγή εντός της Premier League.

«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το τι θα συμβεί όταν ξεκινήσει η νέα μορφή του Champions League την επόμενη χρονιά, η οποία θα αποφέρει περισσότερους οικονομικούς πόρους στους εμπλεκόμενους (αγγλικούς) συλλόγους, καθώς και σε εκείνους τους συλλόγους που θα τοποθετηθούν στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Υπάρχει ήδη ένα μεγάλο οικονομικό κενό και είναι πιθανό να διευρυνθεί. Η δύναμη της Premier League είναι η ανταγωνιστικότητά της και το απρόβλεπτο, και αυτή η πρόταση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των στοιχείων».

Τα νέα διεθνή φορμάτ αυξάνουν την ανισότητα

Συμπερασματικά, οι αγγλικοί σύλλογοι που μετείχαν φέτος στο Champions League (Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Λίβερπουλ και Τσέλσι) συγκέντρωσαν μεταξύ 70 και 115 εκατομμυρίων λιρών.

Εκτός αυτού, η Σίτι και η Τσέλσι, που είναι ήδη βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τις 32 ομάδες, θα βάλουν στο ταμείο τους τουλάχιστον άλλα 30 εκατομμύρια.

REUTERS/Murad Sezer

Παράλληλα με αυτό το μέτρο, θα πρέπει επίσης να εισαχθεί ένα μέτρο για τον έλεγχο των γενικών δαπανών για μισθούς και μεταγραφές στο μοντέλο του νέου Financial Fair Play της UEFA, που περιορίζει την αναλογία μεταξύ κόστους δεσμεύσεων και εσόδων στο 70%.

Η Premier League έχει ανακοινώσει ότι πιθανότατα θα υιοθετήσει παρόμοιο κανόνα αλλά με υψηλότερο ποσοστό, ίσως 85%. Αυτό θα επέτρεπε κάποια ευελιξία για τους φιλόδοξους συλλόγους και δεν θα δημιουργούσε μόνιμο πλεονέκτημα για τους συλλόγους με υψηλότερα κέρδη, ειδικά εκείνους με το υψηλότερο εμπορικό εισόδημα ή με μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου από τους ιδιοκτήτες.

naftemporiki.gr