Skip to main content

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μάντσεστερ Σίτι

REUTERS/Murad Sezer

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας νίκησε 1-0 την Ίντερ στον τελικό και κατάκτησε το πρώτο Champions League της Ιστορίας της, μετά το εφετινό νταμπλ στη Γηραιά Αλβιώνα.

Με γκολ του Ρόδρι στο 68ο λεπτό, η πρωταθλήτρια Αγγλίας έκαμψε την αντίσταση της πολύ ανταγωνιστικής Ίντερ, νίκησε τους «Νερατζούρι» με 1-0 στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και πανηγύρισε την πρώτη επιτυχία της υπεραιωνόβιας ιστορίας της στην κορυφαία ηπειρωτική διοργάνωση συλλόγων.

Ταυτόχρονα ο προπονητής της, Πεπ Γκουαρδιόλα, έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στη διοργάνωση και ισοφάρισε τους Μπομπ Πέισλι, Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ αυτών προηγείται μόνο ο Κάρλο Αντσελότι, με τέσσερις. Ο Καταλανός τεχνικός είχε σηκώσει το Κύπελλο δύο φορές με την Μπαρτσελόνα, το 2009 και το 2011.

Επίσης, το Μάντσεστερ έγινε η μόλις δεύτερη πόλη της Ευρώπης που μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει δύο ομάδες νικήτριες του Champions League, καθώς των «Πολιτών» είχαν προηγηθεί τα… ξαδέλφια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «Κόκκινους Διαβόλους» μάλιστα να έχουν κάνει επίσης το «τρεμπλ», το 1999.

REUTERS/Matthew Childs

Η πρώτη ήταν η πόλη στην οποία εδρεύει η αντίπαλος της Σίτι στον τελικό του «Ατατούρκ», το Μιλάνο, με τις Μίλαν και Ίντερ. Η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 16 Αυγούστου για να αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη (νικήτρια του Europa League), στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Δύο χρόνια μετά την ήττα στον τελικό του «Ντραγκάο» (Πόρτο) από την Τσέλσι, με το ίδιο σκορ (0-1), η Σίτι θα μεταφέρει στο «Έτιχαντ» το πολύτιμο και μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από τη συλλογή της, με τον Καταλανό προπονητή της να την οδηγεί, επιτέλους, στην κορυφή της Ευρώπης ύστερα από επτά χρόνια στον πάγκο της.

REUTERS/Matthew Childs

Από την άλλη πλευρά η Ίντερ προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της, είχε κάποιες μεγάλες ευκαιρίες αλλά ο Ρομέλου Λουκάκου αποδείχθηκε «μοιραίος», καθώς μπαίνοντας ως αλλαγή στη θέση του Έντιν Τζέκο ήταν μέσα σε όλες αυτές τις φάσεις αλλά ενήργησε σαν πρωτάρης.

Το συγκρότημα του Σιμόνε Ιντσάγκι προσπάθησε πρωτίστως να καταστρέψει το δημιουργικό παιχνίδι της Σίτι με πίεση σε όλο το γήπεδο, το κατάφερε με ανελέητο πρέσινγκ, η αμυντική τακτική της με το «ντουμπλάζ» των Φραντσέσκο Ατσέρμπι και Αλεσάντρο Μπαστόνι στον Έρλινγκ Χάαλαντ άφησε τον Νορβηγό αναφορά στο φύλλο αγώνα, αλλά στη μοναδική φορά που αδράνησαν οι αμυντικοί τής Ίντερ, οι «Πολίτες» έβγαλαν άλλο όπλο από τη φαρέτρα τους…

REUTERS/Murad Sezer

Οι Λομβαρδοί δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο φινάλε της χρονιάς με έναν τρίτο (τον σημαντικότερο) τίτλο, μετά την κατάκτηση του Super Cup και του Κυπέλλου Ιταλίας. Έτσι η Ίντερ παρέμεινε στους τρεις τίτλος της διοργάνωσης μετά από εκείνους το 1964, 1965 και 2010, με τον Ζοζέ Μουρίνιο τότε στον πάγκο της.

Αγωνιστικά, το πρώτο ημίχρονο ήταν απογοητευτικό. Η Σίτι μπορεί να είχε την κατοχή αλλά ήταν ανούσια καθώς δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές με κάθετο παιχνίδι, ενώ έχασε με τραυματισμό και τον Κέβιν Ντε Μπρόινε στο 36ο λεπτό.

Η πρώτη καλή φάση σε ένα πολύ δυνατό αλλά όχι αντιαθλητικό παιχνίδι καταγράφηκε στο 6΄ με το άστοχο σουτ του Μπερνάρντο Σίλβα, ενώ στο 26΄ ο Χάαλαντ βρέθηκε απέναντι στον Ονάνα αλλά πλάγια αριστερά και η προσπάθειά του αποκρούστηκε με το ένα χέρι από τον τερματοφύλακα της Ίντερ.

Σε μια ανάλογη φάση στο 58΄, σε ένα παιχνίδι που παρέμενε πολύ «κλειστό», ήταν ο Λαουράρο Μαρτίνες που βρέθηκε περίπου στην ίδια θέση μετά από απίστευτο για τέτοιο επίπεδο λάθος του Ακάντζι, αλλά επέλεξε να πλασάρει με κλεισμένη τη γωνία και ο Έντερσον απέκρουσε σωτήρια.

Στο 68ο λεπτό όμως, σε φάση διαρκείας και με την μπάλα να παραμένει στην ιταλική περιοχή, ο Ρόδρι μπήκε σε αυτή ερχόμενος ως τρέιλερ, τη βρήκε στο βηματισμό του και με υπέροχο τεχνικό σουτ την έστειλε στα δίχτυα στο 68΄, γράφοντας την ιστορία του τελικού.

REUTERS/Molly Darlington

Τρία λεπτά αργότερα οι «Νερατζούρι» έχασαν απίθανη «διπλή» ευκαιρία με τον Ντι Μάρκο: αρχικά η κεφαλιά του αριστερού μπακ-χαφ των Ιταλών χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Έντερσον και στην επαναφορά της ο ίδιος προσπάθησε με νέα κεφαλιά να τη στείλει στα δίχτυα, αλλά αυτή βρήκε στα πόδια του Λουκάκου και αποκρούστηκε σε κόρνερ.

Στο 77΄ ο Φόντεν βρέθηκε μόνος απέναντι στον Ονάνα με εξαιρετική ατομική ενέργεια αλλά δεν τελείωσε καλά τη φάση, ενώ στο 88΄ ο Γκόσενς γύρισε την μπάλα με κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας και τη νέα κεφαλιά του Λουκάκου απέκρουσε πάνω στη γραμμή ενστικτωδώς με το γόνατο ο Έντερσον, ο οποίος στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έβγαλε και την κεφαλιά του Λουκάκου.

naftemporiki.gr