Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου, η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα του έδωσε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Conference League και ο τεχνικός του συλλόγου, Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε λόγο για μια αποτυχημένη χρονιά.
Παράλληλα έβαλε τέλος στα σενάρια για το μέλλον του, ξεκαθαρίζοντας πως θα παραμείνει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Aκολουθούν κομμάτια της συνέντευξής του στην ιστοσελίδα «Prosport»:
– Ας ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες: Υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδα της Αραβίας. Τίθεται θέμα αμφιβολίας για το αν θα συνεχίσετε στην Θεσσαλονίκη;
«Καμία αμφιβολία. Αυτό προήλθε από ένα σάιτ. Γενικώς δεν μου αρέσει να μιλάω για υποθέσεις εργασίας, πιθανότητες να φύγω, προσφορές. Προτιμώ να σταματήσω εδώ. Έχω έναν ακόμη χρόνο με τον ΠΑΟΚ, είμαι γενικά ένας πιστός τύπος εκεί που δουλεύω. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο, μεθαύριο».
-Διάβασα σε μία συνέντευξή σας ότι νιώθετε ότι γερνάτε. Στα 54 σας;
«Ναι, νιώθω σε κάθε σημείο του σώματός μου ότι γίνομαι ολοένα και πιο διαφορετικός. Περνάει ο χρόνος. Οι εμπειρίες συσσωρεύονται πάνω μου. Από μια άποψη, αποκτώ μια συγκεκριμένη σοφία, βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Έχω περισσότερη υπομονή. Αλλά εξακολουθώ να χάνω τον ενθουσιασμό μου. Κερδίζω όμως σε άλλους τομείς. Πονάει η πλάτη μου, στην πραγματικότητα σχεδόν τα πάντα, από τα δάχτυλα των ποδιών μου μέχρι την κορυφή του κεφαλιού μου. Ίχνη μου άφησε και ο χρόνος ως παίκτης. Εξακολουθώ να πηγαίνω στο γυμναστήριο, ακόμα τρέχω στον διάδρομο, κι αυτό με βοηθά να παραμένω θετικός».
-Ραζβάν, πέρασες μια ταραγμένη σεζόν στην Ελλάδα, την οποία, δυστυχώς, τελείωσες με ήττα στον τελικό του Κυπέλλου, με την ΑΕΚ. Θα είχατε πιο ήρεμες διακοπές…
-«Φυσικά, θα ήταν ωραίο να κλείσουμε τη σεζόν με ένα τρόπαιο και να πάμε διακοπές με ένα αίσθημα νίκης. Δυστυχώς, όμως χάσαμε. Ξέρω πολύ καλά τη γεύση της νίκης και αυτή της ήττας. Είναι δύσκολο, είναι επίπονο, αλλά το ποδόσφαιρο μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε να ξεπερνάμε τις απογοητεύσεις. Όπως έχω κάνει κριτική σε μη φυσιολογικές καταστάσεις στο παρελθόν, λέω τώρα ότι η ΑΕΚ άξιζε απόλυτα την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου τη φετινή σεζόν. Στο φινάλε είχαμε ευκαιρίες, δεχθήκαμε γκολ σε μια ηλίθια φάση για το 1-0, αλλά η ΑΕΚ έδειξε ανώτερη ψυχική δύναμη και δικαίως επικράτησε».
– Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα συμβιβασμού που κάνατε στην καριέρα σας; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δεχόσασταν, για παράδειγμα, το αφεντικό να μπει και να υπαγορεύσει το τι θα κάνετε…
«Δεν πρόκειται περί αυτού. Αλλά να έχεις τη δύναμη να πεις, “ναι, έχεις δίκιο! Έκανα λάθος!” για παράδειγμα. Είναι ένα είδος συμβιβασμού. Αλλά μετά ασχολούμαι με τη δική μου δουλειά. Κοίτα, όταν ξεκίνησα την πρώτη μου θητεία στον ΠΑΟΚ, δήλωσα ότι όνειρό μας ήταν να παλέψουμε για τον τίτλο, που δεν είχε κατακτηθεί για 34 χρόνια. Βρήκα ότι είχα περισσότερο κίνητρο αν είχα ένα όνειρο παρά μια υποχρέωση. Και το αφεντικό με επέπληξε γι’ αυτό σε μια συνάντηση. Ότι είναι υποχρέωση η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρέπει! Εκείνη τη στιγμή φαινόταν άδικο, σκληρό. Αλλά είπα στον εαυτό μου: «Σταμάτα! Μείνε σιωπηλός! Τελικά έχει δίκιο. Είμαι εδώ για να κερδίσω κάτι! Αν όχι, έρχεται άλλος και τέλος! Επομένως, κάντε ό,τι μπορείτε για να κερδίσετε!». Και τελικά κέρδισα. Είναι ένα παράδειγμα που έζησα και με βοήθησε να κάνω ένα βήμα μπροστά στην καριέρα μου».
-Είναι η εξάντληση η σωστή λέξη για φέτος;
«Είναι κάπως πολύπλοκο, γιατί είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα από το τέλος της προηγούμενης σεζόν. Πολλοί παίκτες άλλαξαν, κάποιοι έφτασαν όταν είχαν ήδη ξεκινήσει οι προπονήσεις. Χάσαμε την πρόκριση με τη Λέφσκι και από εκεί προέκυψαν οι εντάσεις και ένα εντελώς αρνητικό κλίμα, μεταφρασμένο από την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου στις δυνατότητες να πετύχει κάτι αυτή τη σεζόν. Σημασία για μένα έχει που αλλάξαμε πολλούς παίκτες και ξεκινήσαμε με μια ομάδα νέων, 18-20-22 ετών. Η απειρία μετράει όταν αγωνίζεσαι για να φτάσεις στην κορυφή. Φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου, παλέψαμε για τον τίτλο μέχρι κάποια στιγμή στην σεζόν. Ήταν μια αποτυχημένη χρονιά από πλευράς προσδοκιών, αλλά φυσιολογική, αν σκεφτούμε την πραγματική κατάσταση».