Skip to main content

Ο Κιπσόγκε προσβλέπει σε νίκη στο ντεμπούτο του στη Βοστώνη

Ο βασιλιάς του Μαραθωνίου και δις Ολυμπιονίκης είχε χάσει την ευκαιρία πριν από δέκα χρόνια, λόγω της βομβιστικής επίθεσης κοντά στον τερματισμό.

Ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπσόγκε ελπίζει να ολοκληρώσει τη συλλογή με νίκες στους πιο διάσημους Μαραθώνιους στον κόσμο, στην πρώτη του εμφάνιση στη Βοστώνη τη Δευτέρα (17/4), στόχος που χάθηκε πριν από δέκα χρόνια λόγω της βομβιστικής επίθεσης στην αμερικανική πόλη.

Στα 38 χρόνια του σήμερα, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του Μαραθωνίου έχει πρωτεύσει στο Βερολίνο (2015, 2017, 2018, 2022), στο Τόκιο (2021), στο Λονδίνο (2015, 2016, 2018, 2019) και στο Σικάγο (2014) στη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας, ενώ από τους έξι αγώνες του World Marathon Majors λείπουν μόνο η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη.

Ο δις Ολυμπιονίκης (2016, 2021), κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (2 ώρες 01 λεπτό 09 δεύτερα, Βερολίνο 25 Σεπτεμβρίου), φιλοδοξεί να καλύψει μέρος αυτού του κενού κερδίζοντας τη Δευτέρα τον παλαιότερο ετήσιο Μαραθώνιο στον κόσμο, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897.

«Στοχεύω τη νίκη», δήλωσε στο εξειδικευμένο σάιτ Letsrun.com, πριν απαντήσει στις επιφυλάξεις για την ηλικία του. «Η πρόκληση είναι η προπόνηση», διαβεβαίωσε ο Κιπσόγκε. «Αν οι μύες μου αντέχουν την προπόνηση, δεν σκέφτομαι την ηλικία. Ξέρω ότι θα γεράσω και μια μέρα θα τα παρατήσω, κι αυτό είναι εντάξει. Αλλά επικεντρώνομαι στην προπόνηση. Ακολουθώ το πρόγραμμα που πρότεινε ο προπονητής μου», υπογράμμισε.

Με τη λοφώδη πορεία της στην απόσταση των 42.195 μέτρων, η Βοστώνη δεν είναι πάντα ευνοϊκή για μεγάλες επιδόσεις αλλά το ρεκόρ που σημείωσε ένας άλλος Κενυάτης, ο Γκόφρεϊ Μουτάι το 2011, εξακολουθεί να είναι 2 ώρες 03 λεπτά 02 δευτερόλεπτα.

Ο Κιπσόγκε, ο οποίος έχει νικήσει στους 15 από τους 17 Μαραθωνίους στους οποίους έχει συμμετάσχει, θα αντιμετωπίσει τους συμπατριώτες του Έβανς Τσέμπετ, νικητή το 2022 στους Μαραθωνίους Βοστώνης και Νέας Υόρκης και τον Μπένσον Κιπρούτο, νικητή στη Βοστώνη το 2021, ο οποίος είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση από την επιτυχία του στο Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο αγώνας της Δευτέρας θα διεξαχθεί δέκα χρόνια μετά τη βομβιστική επίθεση της 15ης Απριλίου 2013 που σκότωσε τρία και τραυμάτισε σχεδόν 300 άτομα κοντά στη γραμμή τερματισμού, με δράστες δύο Αμερικανούς αδερφούς τσετσενικής-κιργιζικής καταγωγής, τους Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαμάεφ.

Ο Ταμερλάν σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, ενώ ο Τζοχάρ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, αφού κρίθηκε ένοχος στη διάρκεια της δίκης του. Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (15/4), συμπεριλαμβανομένης μιας τελετής στη νέα γραμμή τερματισμού.