Skip to main content

ΑΕΚ: 99 χρόνια ιστορίας για την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως

Η ΑΕΚ ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1924

Η ΑΕΚ, η ομάδα -σύμβολο της προσφυγιάς στο πέρασμα των δεκαετιών, γίνεται σήμερα 99 ετών, καθώς ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1924.

Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν 99 χρόνια, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα ενός συλλόγου ο οποίος «όταν αγωνίζεται θα λέει την ιστορία μας».

Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Εμβλημα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο .
Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιορτάζει αυτή την ξεχωριστή ημέρα για την Ένωση.

Αντιστοίχως και η ΚΑΕ ΑΕΚ σε μήνυμά της ανέφερε: «99 χρόνια από την ημέρα, που ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, οι αδελφοί Ιωνά, ο Κώστας Δημόπουλος, ο Μίλτος Ιερεμιάδης, ο Μενέλαος Καροτσιέρης, ο Τιμολέων Τάγαρης και άλλοι «ιδεολόγοι που οραματίσθηκαν να «μεταφυτεύσουν» και να συνεχίσουν την παράδοση των αθλητικών σωματείων της Κωνσταντινουπόλεως στην Ελληνική πρωτεύουσα», έφτιαξαν ένα κλουμπ…»