Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, υπερασπίστηκε το σχέδιο επανόδου Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους αγώνες ως ουδέτεροι, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τώρα επιθυμεί να δει αθλητές να επιστρέφουν σε όλα τα αθλήματα και να έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει χαράξει έναν χάρτη γι΄ αυτούς προκειμένου να κερδίσουν την Ολυμπιακή συμμετοχή μέσω των ασιατικών προκριματικών, ενώ άφησε τις διεθνείς ομοσπονδίες να αποφασίσουν για τις διοργανώσεις.
Ένα σχέδιο που αντιμετώπισε αντίθετους ανέμους, με την Ουκρανία να απειλεί να μποϊκοτάρει τους Αγώνες του Παρισιού αν αγωνιστούν εκεί Ρώσοι και Λευκορώσοι, ακόμη και ως ουδέτεροι.
«Η συμμετοχή αθλητών με ρωσικά και λευκορωσικά διαβατήρια σε διεθνείς αγώνες λειτουργεί», είπε ο Μπαχ στην ομιλία του κατά τη σημερινή (28/3) έναρξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ στην έδρα της, στη Λοζάνη.
«Το βλέπουμε σχεδόν καθημερινά σε μια σειρά από αθλήματα, κυρίως στο τένις αλλά και στην ποδηλασία, σε ορισμένους αγώνες πινγκ πονγκ. Το βλέπουμε σε χόκεϊ επί πάγου, χάντμπολ το βλέπουμε στο ποδόσφαιρο και σε άλλα πρωταθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη και το βλέπουμε επίσης σε άλλες ηπείρους», πρόσθεσε.
Ρώσοι και Λευκορώσοι αγωνίζονται ως ουδέτεροι σε ορισμένα αθλήματα. Η παρουσία τους σε κάποιες διοργανώσεις, όπως τουρνουά τένις, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από κάποιους άλλους αθλητές.
Δώδεκα χώρες μποϊκοτάρουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας Γυναικών αυτό το μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία τους στη διοργάνωση, ενώ νωρίτερα σήμερα περισσότεροι από 300 αθλητές έγραψαν στον Μπαχ ζητώντας από τη ΔΟΕ να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής, αποκαλώντας το «καταστροφικό λάθος».
«Οι κυβερνήσεις στην επικράτεια των οποίων διεξάγονται οι αγώνες εκδίδουν βίζα (σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές) με πολύ λίγες εξαιρέσεις, και σε άλλες χώρες εκδίδουν ακόμη και άδειες εργασίας για αυτούς τους παίκτες και τους αθλητές», δήλωσε ο Μπαχ.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος του παγκόσμιου αθλητισμού είπε ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι μέρος του αθλητισμού και οι αθλητές δεν πρέπει να τιμωρούνται για τα διαβατήριά τους. «Δεν θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση που να τους ευχαριστεί όλους. Ίσως χρειαστεί να ζήσουμε με αυτό», πρόσθεσε.