Πλέον, είναι και είναι επίσημο: η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ήδη είχε προαναγγελθεί, δημιούργησε με την έγκριση της λεγόμενης «Λευκής Βίβλου» έναν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, που θα έχει ως αποστολή την εποπτεία των οικονομικών των αγγλικών συλλόγων μέχρι τη National League, την πέμπτη κατά σειρά ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας.
Στο επίκεντρο οπαδοί και οικονομικός έλεγχος
Όπως αναφέρεται στη μακροσκελή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του νέου θεσμού είναι να επαναφέρει τους φιλάθλους στο κέντρο του ποδοσφαίρου, με τους συλλόγους να πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν ένα σταθερό οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί για να εγγραφεί η ομάδα στο πρωτάθλημα.
Επιπλέον, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των οπαδών να συμμετέχουν σε αποφάσεις που αφορούν την ιστορία του συλλόγου, όπως οποιεσδήποτε αλλαγές στο έμβλημα ή τα χρώματά του, που δεν πρέπει να αντιβαίνουν στην ιστορία του, ώστε να προστατεύονται από τις ενδεχόμενες διαφορετικές επιθυμίες νέων ιδιοκτητών.
Ακόμα, σε περίπτωση μετεγκατάστασης σε νέο γήπεδο ή μεγάλων έργων στην υπάρχουσα εγκατάσταση, ο σύλλογος θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, με τη συμμετοχή οπαδών που θα αποτελέσουν θεμελιώδες μέρος πριν ολοκληρωθεί ή όχι μια τέτοια διαδικασία.
Επίσης, θα εισαχθούν αυστηρότεροι έλεγχοι και πιο εμπεριστατωμένη επιμέλεια στην επιφάνεια και τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των όποιων νέων ιδιοκτητών, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα οικονομικό σχέδιο που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συλλόγου.
Μια κατάσταση που έχει τρομάξει ιδιαίτερα την Premier League, με τη διοργανώτρια αρχή του κορυφαίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον κόσμο να ανησυχεί ότι αυτοί οι κανόνες θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις από το εξωτερικό.
Μπλόκο στη European Super League
Αλλά εκτός από τις οικονομικές πτυχές, το πιο σημαντικό μέρος της «Λευκής Βίβλου» είναι η δυνατότητα της ρυθμιστικής αρχής «να εμποδίσει αγγλικούς συλλόγους να συμμετέχουν σε νέες διοργανώσεις που δεν πληρούν προκαθορισμένα κριτήρια, σε συνεννόηση με την F.A. (Ομοσπονδία) και τους φιλάθλους».
Τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή της συμμετοχής συλλόγων σε κλειστούς αποσχιστικούς αγώνες που βλάπτουν το εγχώριο πρωτάθλημα, όπως η ευρωπαϊκή Super League.
Εξουσία στους οπαδούς, σχέδια χρηματοδότησης και διαχείρισης που πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τη ρυθμιστική αρχή: το αγγλικό ποδόσφαιρο εισέρχεται ουσιαστικά σε μια νέα εποχή που, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, κατέστη αναγκαία μετά τις χρεοκοπίες ιστορικών συλλόγων όπως οι Μπάρι και Μάκλσφιλντ Τάουν, που τέθηκα εκτός λειτουργίας λόγω κακής διαχείρισης.
Το 2021, τα σχέδια για μια αποσχιστική ευρωπαϊκή Super League από μια επίλεκτη ομάδα έξι συλλόγων της Premier League και άλλων ελίτ ευρωπαϊκών ομάδων έμειναν στο ράφι, μετά από ευρεία δημόσια καταδίκη και δράση από την κυβέρνηση και τις ποδοσφαιρικές αρχές.
Τα προβλήματα πίσω από τη βιτρίνα
Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει σοβαρός οικονομικός κίνδυνος για τα πρωταθλήματα. Παρά την παγκόσμια επιτυχία του αγγλικού ποδοσφαίρου, το συνδυασμένο καθαρό χρέος των συλλόγων της Premier League και της Championship είχε φτάσει τα 5,9 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος της σεζόν 2020-21.
Την ίδια περίοδο, το πρωτάθλημα είχε κατά μέσο όρο αναλογία μισθού προς εισόδημα 125%, που σημαίνει ότι οι σύλλογοι ξόδευαν πολύ περισσότερο από τις δυνατότητές τους και τους τελευταίους μήνες αρκετές ομάδες, σε όλα τα πρωταθλήματα, δεν κατάφεραν να επιτύχουν ισοτιμία.
Η Ντέρμπι Κάουντι βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πέρυσι και τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Η «ευλογία» της κυβέρνησης
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε: «Από την έναρξή του πριν από περισσότερα από 165 χρόνια, το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους, παρέχοντας πηγή υπερηφάνειας για τις κοινότητες και έμπνευση για εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο».
Για να προσθέσει ότι, «παρά την επιτυχία του αθλήματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα των μεγάλων και μικρών συλλόγων. Αυτά τα τολμηρά νέα σχέδια θα επαναφέρουν τους φιλάθλους στην καρδιά του ποδοσφαίρου, θα προστατεύσουν την πλούσια κληρονομιά και τις παραδόσεις των πολύ αγαπημένων συλλόγων μας και θα προστατεύσουν το όμορφο παιχνίδι για τις επόμενες γενιές».
Ο υπουργός Αθλητισμού, Άντριου Στιούαρτ, θέλησε επίσης να σχολιάσει αυτή την είδηση: «Η πρώτη μου σημαντική συνάντηση ως υπουργός Αθλητισμού ήταν με οπαδούς του ποδοσφαίρου. Έχω ακούσει πώς κάποιοι σύλλογοι έχουν υποφέρει από τα χέρια ιδιοκτητών που χρησιμοποίησαν κι έκαναν κατάχρηση της διοίκησής τους».
Και συμπλήρωσε: «Χωρίς φιλάθλους, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν είναι τίποτα. Γι’ αυτό σήμερα επαναφέρουμε τους φιλάθλους στην καρδιά της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου και δημιουργούμε μια ισχυρότερη βάση για τη συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία του αγγλικού ποδοσφαίρου».
Για να καταλήξει λέγοντας: «Αυτός ο νέος ανεξάρτητος ρυθμιστικός φορέας θα δημιουργήσει μια ακόμη ισχυρότερη Premier LeagueΛιγκ, ένα αγγλικό ποδόσφαιρο και μια National League, κι έτσι η ελίτ ποδοσφαιρική πυραμίδα μας θα εξακολουθεί να είναι ζηλευτή σε όλο τον κόσμο».
Οι λοιπές αρμοδιότητες
Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο πλαίσιο της ευρείας εντολής της, η ρυθμιστική αρχή θα είναι επίσης υπεύθυνη για να:
Βεβαιωθεί ότι οι ιδιοκτήτες συλλόγων επιδεικνύουν καλές βασικές οικονομικές πρακτικές, διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους και προστατεύουν τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου.
Βελτιώσει τη διακυβέρνηση μέσω της εισαγωγής Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
Παραμείνει αναλογική και προσαρμοστική στην προσέγγισή της, με ελέγχους και ισορροπίες που ενσωματώνονται στον σχεδιασμό της.
Παράλληλα με τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου», η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης διεξοδική εξέταση της λειτουργίας του ισχύοντος συστήματος βίζας για ξένους ποδοσφαιριστές που αγοράζονται από αγγλικούς συλλόγους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα ανεβάσουν το επίπεδο του βρετανικού ποδοσφαίρου, εξασφαλίζοντας επαρκή υποστήριξη για τους νεαρούς γηγενείς παίκτες.
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία περαιτέρω διαβουλεύσεων με επιλεγμένους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο έγγραφο.
naftemporiki.gr