Skip to main content

Παγκόσμιο 2030: Σ. Αραβία και Ελλάδα, ξεκάθαρη περίπτωση τρέλας

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η τρέλα ανάπτυξης του Ελβετού Τζιάνι Ινφαντίνο δεν έχει όρια. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ 7,1 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία όχι μόνο επιθυμεί να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2030, αλλά και προσπαθεί με όλη της τη δύναμη να αναγκάσει έναν πιο ευυπόληπτο εταίρο να έρθει με το μέρος της.

Η δικτατορία του οίκου των Σαούντ, έκανε στην Ελλάδα, τη μητέρα της δημοκρατίας, μια ανήθικη πρόταση δισεκατομμυρίων: Αν συνεργαστείτε με εμάς (και με τον τρίτο εταίρο, την Αίγυπτο), θα σας πληρώσουμε την κατασκευή σταδίων και θα φιλοξενήσετε και κάποια παιχνίδια του γιγαντιαίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με 48 συμμετέχοντες».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα «χαρίζει το ισχυρό brand name μιας ευρωπαϊκής χώρας που είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Ωστόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς βρίσκει ελκυστική τη συμφωνία με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που διαμέλισε έναν δημοσιογράφο».

Εν τω μεταξύ, η μοναρχία των Ουαχαβιτών έχει κλείσει άλλες δύο συμφωνίες με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: Η μία αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το καλοκαίρι.

Υπό την ηγεσία των δύο διοργανωτριών χωρών, η FIFA υπέγραψε συμφωνία με το Visit Saudi, τον τουριστικό φορέα της χώρας, ως έναν από τους κύριους χορηγούς του τουρνουά. Η προώθηση της διοργάνωσης σε μια χώρα όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται καν να εργάζονται χωρίς την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα σε ένα γυναικείο τουρνουά ποδοσφαίρου, είναι ένα νέο επίπεδο αθλητικού κυνισμού.

Η άλλη συμφωνία μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο ως δοκιμαστική λειτουργία για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε επτά χρόνια: το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο ανατέθηκε στη χώρα του Περσικού Κόλπου . Μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος επτά ομάδες, αλλά μέχρι το 2025 θα είναι τριάντα δύο. Η τρέλα ανάπτυξης του Ελβετού Τζιάνι Ινφαντίνο δεν έχει όρια.

Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ 7,1 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κι όπου υπάρχουν τόσα πολλά, μπορεί πάντα να υπάρχουν περισσότερα, το παλιό σύνθημα των άπληστων. Για τον επόμενο τετραετή κύκλο, η FIFA αναμένει αύξηση των εσόδων πάνω  από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στα προσοδοφόρα συμβόλαια με τους Σαουδάραβες.
Ξέχασα άλλο ένα μήνυμα από το θερμοκήπιο του ποδοσφαιρικού καπιταλισμού;

Ω, ναι, το περίεργο «μωρό» Super League. Αφού τα σχέδια για ένα αποκλειστικό πρωτάθλημα 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες, κυρίως χάρη στις διαμαρτυρίες των οπαδών, η A22, η εταιρεία πίσω από αυτό, έκανε μια νέα προσπάθεια.

Πρόκειται για μία κατά μέτωπο επίθεση στο σύστημα της UEFA και στις διοργανώσεις των συλλόγων της. Εξήντα έως 80 σύλλογοι πρόκειται να σχηματίσουν ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε μια ανοιχτή διοργάνωση με πολλά τμήματα. Δεν πρέπει πλέον να υπάρχουν μόνιμα μέλη όπως στα παιχνίδια της Super League, όλοι μπορούν να προκριθούν μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων.

Το απόλυτο δέλεαρ για την ποδοσφαιρική μεσαία τάξη της Ευρώπης είναι η υπόσχεση ότι «το εισόδημα θα διανεμηθεί σε ολόκληρη την πυραμίδα». Ο ισχυρισμός των δημιουργών: τίποτα λιγότερο από το “πιο συναρπαστικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο” – πιθανώς ένας κωδικός για το πιο προσοδοφόρο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.

Πότε ο τζόγος καταστρέφει τη μαγεία του ποδοσφαίρου; Και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να είναι τόσο όμορφο που να δικαιολογεί την οικονομική τρέλα γύρω του; Ίσως οι υπερβολές του αθλήματος που η Fifa και οι αμφίβολοι συνεργάτες της μας πουλάνε για όλο και περισσότερα χρήματα, να είναι απλώς μια φαντασίωση που αρέσει σε εμάς τους τρελούς.

*Δημοσιεύτηκε στην γερμανική «ZEIT am weekend»