Skip to main content

Η European Super League επανήλθε με τις… δέκα εντολές

Η υπό σύσταση αρχή παρουσίασε τους κανόνες που θα διέπουν τη διοργάνωση την οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, με απόσχιση από την UEFA.

Η A22, η εταιρεία που κινεί τα νήματα της European Super League, παρουσίασε σήμερα (9/2) τις δέκα αρχές που θα αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους για ένα τουρνουά του μέλλοντος.

Όλα αυτά εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο, για το θέμα του μονοπωλίου της UEFA ως προς τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών τουρνουά στη Γηραιά Ήπειρο.

Μεταξύ των αρχών που θα διέπουν τη νέα διοργάνωση, εφόσον αυτή λάβει επίσημη υπόσταση, τονίζεται η ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα από οικονομική και χρηματοοικονομική άποψη, αλλά επιβεβαιώνεται και η σημασία των εθνικών πρωταθλημάτων.

Για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα, οι δαπάνες θα πρέπει να βασίζονται μόνο σε παραγόμενους πόρους, όχι σε εισροές κεφαλαίων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Η εστίαση δίνεται σε ένα τουρνουά που βασίζεται στην αθλητική αξία και θα διεξάγεται σε ευρεία βάση, το οποίο θα στοχεύει στο σεβασμό των δικαιωμάτων και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δομή της διοργάνωσης

Πώς θα δομηθεί όμως το νέο τουρνουά; Από τον περασμένο Οκτώβριο ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράιχαρτ, μίλησε με σχεδόν 50 ευρωπαϊκούς συλλόγους και ενδιαφερόμενους φορείς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, συμμερίζεται την εκτίμηση ότι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βρίσκονται σε κίνδυνο και πως έχει έρθει η ώρα για αλλαγή.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais εξηγεί ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους παραμένουν υποστηρικτές του έργου και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 60 έως 80 σύλλογοι, χωρισμένοι σε κατηγορίες με δομή πυραμίδας.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, στο Champions League, Europa League και Conference League συμμετέχουν 96 σύλλογοι στη φάση των ομίλων.

Η νέα European Super League θα εγγυάται τουλάχιστον 14 αγώνες στους συμμετέχοντες, ενώ αυτή τη στιγμή μόνο οι φιναλίστ του Champions League παίζουν, μάξιμουμ, έως και 13 αγώνες.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός τουρνουά που, ουσιαστικά, θα αντικαταστήσει την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, η A22 θα δημιουργήσει μια οντότητα που θα αντικαταστήσει το νυν διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως διευθυντή των διοργανώσεων.

naftemporiki.gr