Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας της Βρετανίας (NPCC) και το Κολέγιο της Αστυνομίας ζήτησαν συγγνώμη από τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας του γηπέδου του Χίλσμπορο το 1989, κατά την οποία 97 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους.
Ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας του 1989 αποτέλεσε το σκηνικό της χειρότερης αθλητικής καταστροφής της Βρετανίας, όταν 96 οπαδοί της Λίβερπουλ συμπιέστηκαν μέχρι θανάτου σε ένα κατάμεστο και περιφραγμένο χώρο στην κάτω κερκίδα. Ένα θύμα πέθανε τον Ιούλιο του 2021, αφού είχε υποστεί σοβαρή και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.
Η αστυνομία επέρριψε αρχικά την ευθύνη της καταστροφής σε μεθυσμένους οπαδούς, μια εξήγηση που πάντα απορρίπτονταν από τους επιζώντες, τους συγγενείς των θυμάτων και την ευρύτερη κοινότητα του Λίβερπουλ, που πέρασαν χρόνια παλεύοντας για να μάθουν τι είχε συμβεί. Μεταγενέστερες έρευνες και ανεξάρτητη έρευνα, ωστόσο, απάλλαξαν τους οπαδούς από κάθε ευθύνη.
«Η αστυνόμευση απέτυχε βαθιά σε όσους έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφή του Χίλσμπορο εδώ και πολλά χρόνια και λυπούμαστε που η υπηρεσία έκανε τόσο λάθος», υπογράμμισε ο αρχιφύλακας Άντι Μαρς, διευθύνων σύμβουλος του Κολλεγίου Αστυνόμευσης, σε δήλωσή του.
«Η αποτυχία της αστυνομίας ήταν η κύρια αιτία της τραγωδίας και από τότε συνέχισαν να καταστρέφουν τις ζωές των μελών των οικογενειών. Όταν χρειαζόταν περισσότερο η ηγεσία, οι πενθούντες αντιμετωπίζονταν συχνά με αναίσθητο τρόπο και η απάντηση δεν είχε συντονισμό και επίβλεψη».
Ο Μάρτιν Χιούιτ, πρόεδρος του NPCC, δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά για την τραγική απώλεια ζωής» και για τον «πόνο που βίωσαν οι οικογένειες των 97 θυμάτων εκείνη την ημέρα», όπως και στα χρόνια που ακολούθησαν.
«Συλλογικά, οι αλλαγές που έγιναν μετά την καταστροφή του Χίλσμπορο στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τρομερές αστυνομικές αποτυχίες που έγιναν εκείνη την ημέρα και ύστερα μετά δεν θα μπορέσουν ποτέ να επαναληφθούν», πρόσθεσε.
Το 2019, ο πρώην επικεφαλής έφορος Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, ο αστυνομικός διοικητής που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στο στάδιο, κρίθηκε αθώος για ανθρωποκτονία – μια απόφαση που είχε συγκλονίσει τους επιζώντες και τα μέλη της οικογένειας των θυμάτων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι οπαδοί της Νιούκαστλ παραπονέθηκαν για «υπερβολικό αριθμό θεατών και συντριβή», όπως και έλλειψη διαχείρισης στο στάδιο Χίλσμπορο κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για το Κύπελλο Αγγλίας εναντίον της Σέφιλντ Γουένσντεϊ.
Η ρυθμιστική αρχή ασφάλειας αθλητικών σταδίων της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την επανεξέταση των καταγγελιών.