Οι οδηγοί της Formula 1 δεν θα μπορούν, εφεξής, να κάνουν πολιτικές, θρησκευτικές ή προσωπικές δηλώσεις σε αγώνες, εκτός εάν λάβουν προηγούμενη άδεια από τη FIA, σύμφωνα με έναν νέο κανόνα που ανακοινώθηκε από το διοικητικό όργανο του αθλήματος, τον ακόλουθο:
«Απαγορεύεται η γενική πραγματοποίηση και προβολή πολιτικών, θρησκευτικών και προσωπικών δηλώσεων ή σχολίων, ιδίως κατά παράβαση της γενικής αρχής της ουδετερότητας που προωθεί η FIA στο καταστατικό της, εκτός εάν έχει εγκριθεί προηγουμένως γραπτώς από η FIA για διεθνείς αγώνες ή από την αρμόδια ASN για Εθνικούς Αγώνες που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους».
Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αν και (προς το παρόν) δεν προβλέπονται ειδικές κυρώσεις σε αυτούς τους κανονισμούς, εικάζεται πως οι τιμωρίες μπορεί να περιλαμβάνουν απαγορεύσεις αγώνων και πρόστιμα.
Η κίνηση έρχεται μετά από πολλά χρόνια ενεργειών πολιτικού και περιβαλλοντικού ακτιβισμού από οδηγούς, συμπεριλαμβανομένων των Σεμπάστιαν Φέτελ και Λιούις Χάμιλτον.
Πριν από τον πρώτο αγώνα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη, ο Χάμιλτον φορούσε ένα μπλουζάκι Black Lives Matter και γονάτισε, με 13 από τους άλλους 19 οδηγούς να τον συνοδεύουν, ενώ συνέχισε να κάνει το ίδιο και στους επόμενους 17 αγώνες.
Ο Χάμιλτον φόρεσε επίσης ένα μπλουζάκι στο βάθρο στο Γκραν Πρι της Τοσκάνης το 2020 (Μουτζέλο), το οποίο αναφερόταν στην Μπριόνα Τέιλορ, την 26χρονη ιατρική τεχνικό που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στο Κεντάκι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο διαμέρισμά της.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η FIA απαγόρευσε να φορούν εφεξής οι πιλότοι μη επίσημα ρούχα στο βάθρο. Στο Grand Prix της Ουγγαρίας, το 2021, ο Φέτελ εμφανίστηκε με μπλουζάκι με το ουράνιο τόξο, σε πείσμα της νομοθεσίας της χώρας κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Ο Φέτελ ήταν επίσης μια ισχυρή φωνή σε ζητήματα αδικίας καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας το κράνος του για να ευαισθητοποιήσει, σε θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την καναδέζικη εξόρυξη πετρελαίου στην Αθαμπάσκα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Το καταστατικό της FIA αναφέρει ότι το διοικητικό όργανο «προάγει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απέχει από την εκδήλωση διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος δέρματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, φιλοσοφίας ή πολιτικής γνώμη, οικογενειακής κατάστασης ή αναπηρίας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του και από την ανάληψη οποιασδήποτε ενέργειας σχετικά με αυτό το θέμα».