Skip to main content

Τα κέρδη του Κατάρ από το Μουντιάλ των 220 δισ. δολαρίων

REUTERS/Hamad I Mohammed

Το τεράστιο κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τη διοργανώτρια χώρα, η μακροχρόνια απόσβεση του «λογαριασμού» και γιατί αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί τους Καταριανούς.

Ένας ιστορικός τελικός και μια λαμπρή διοργάνωση, ένας ποδοσφαιρικός μύθος που καταξιώθηκε στη συνείδηση των πλέον δύσπιστων: ο Λιονέλ Μέσι. Δύο ημέρες μετά την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου τα φώτα στο Κατάρ έχουν σβήσει, οι επισκέπτες εγκαταλείπουν τη χώρα και ο ρυθμός της ζωής ξαναμπαίνει στην καθημερινότητα.

Πίσω από τα φλας και τις φωτογραφίες, τη λάμψη και τη συγκίνηση της στιγμής, ένας άλλος κόσμος, εκείνος της οικονομίας και της πολιτικής, κάνει την αποτίμησή του μετρώντας κέρδη και απώλειες. Γιατί το Μουντιάλ του Κατάρ μπορεί να «μπήκε μέσα» λογιστικά, αλλά το εμιράτο είναι ο μεγάλος νικητής από το mega event που φιλοξένησε.

Το τεράστιο κόστος και η ανάλυσή του

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στοίχισε στη χώρα του Κόλπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια, για τις υποδομές, την ανακαίνιση παλαιών γηπέδων και την κατασκευή νέων. Ένας αριθμός πολύ εντυπωσιακός, σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις: το 2006, η Γερμανία ξόδεψε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2018 η Ρωσία ανέβηκε στα 11,6 δισ..

Το κόστος που σχετίζεται με τα νέα γήπεδα στο Κατάρ είναι μόνο της τάξης των 6,5 έως 10 δισ. δολαρίων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αφορά το κόστος υποδομής, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου project «Κατάρ 2030» και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κέντρου καινοτομίας με ξενοδοχεία, ένα εξελιγμένο δίκτυο μετρό, στάδια και αεροδρόμια.

Επενδύσεις που δεν είναι όλες κερδοφόρες, καθώς αυτά τα γήπεδα δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον, ή κατά πολύ λιγότερο, όπως επίσης και οι περιβάλλοντες χώροι των υποδομών. Και λοιπόν; Λεφτά υπάρχουν (στο Κατάρ).

Το ζήτημα, ομού και το μεγάλο στοίχημα, ήταν η ευρύτερη εικόνα μακροπρόθεσμα. Αρκεί, π.χ., να σκεφτούμε την παγκόσμια δημοσιότητα που αποκόμισε η χώρα για ένα μήνα και την αντίστοιχη προβολή της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Αυτό που έμεινε ως εντύπωση μέσω της εικόνας που πήγαινε παντού ήταν η ευγένεια και η φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και η ικανότητα του μικρού σε μέγεθος κράτους να διοργανώσει ένα τουρνουά κολοσσιαίων διαστάσεων.

Οι αριθμοί του Μουντιάλ 2022

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 ολοκληρώθηκε με ρεκόρ προσέλευσης στους αγώνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, τα γήπεδα που φιλοξένησαν τα παιχνίδια της διοργάνωσης κατέγραψαν μέσο όρο θεατών 96,3%, τουτέστιν αθροιστικά 3,4 εκατομμύρια άτομα είδαν ζωντανά τη διοργάνωση, που σημαίνει κατά μέσο όρο 53.125 θεατές ανά παιχνίδι.

Η αραβική χώρα δέχθηκε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ξένους οπαδούς αυτόν τον μήνα. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό.

Τον τελικό παρακολούθησαν 88.966 θεατές, που γέμισαν ασφυκτικά το στάδιο «Λουσάιλ» (sold out). Κάτι ανάλογο συνέβη με τη ζώνη οπαδών Al Bidda στη Ντόχα, όπου περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια οπαδοί συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022, Χασάν Αλ Ταβάντι, διαβεβαίωσε ότι «αυτή η διοργάνωση θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για τους μελλοντικούς διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων». Χαμένη δεν βγήκε ούτε η FIFA, κάθε άλλο, που δήλωσε κέρδη 7,5 δισεκατομμυρίων.

Το οικονομικό μέρος της υπόθεσης δεν απασχόλησε λοιπόν και πολύ τους διοργανωτές, αφού η στόχευση, πρωτίστως, ήταν πολιτική: να δείξει η χώρα εξωστρεφής και ανοιχτή σε όλους, ασφαλής και σύγχρονη.

Η «πασαρέλα» των πολιτικών και το παιχνίδι της διπλωματίας

Εκτός του Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο εστίαζαν συχνά-πυκνά οι κάμερες κατά τη διάρκεια των αγώνων της Γαλλίας και ο οποίος επισκέφθηκε το Κατάρ δύο φορές σε 20 ημέρες, περίπου 20 αρχηγοί κρατών και αρκετές δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες και υπουργοί από όλες τις χώρες παρέλασαν από τη Ντόχα τον τελευταίο μήνα.

Μόνο  στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου (20/12) σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση αρχηγών κρατών και διεθνών προσωπικοτήτων στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Η χειραψία Ερντογάν-Σίσι, υπό το βλέμμα και το ικανοποιημένο χαμόγελο του πρίγκιπα Ταμίμ, είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, ενώ η Ντόχα ανανέωσε τους δεσμούς της με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων αραβικών χωρών που επέβαλαν αποκλεισμό στο εμιράτο μεταξύ 2017 και 2021.

Παρών στο Κατάρ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Κογκρέσου, ενώ στη διάρκεια του ημιχρόνου στον αγώνα ΗΠΑΙράν ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης για παράδοση όπλων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Κατάρ.