Skip to main content

ΕΠΟ: Οι προτάσεις για τη βία

Τις θέσεις της για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή της η ΕΠΟ, ζητώντας την εκπόνηση, σε συνεργασία με την Πολιτεία, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αφού υποστηρίζει αρχικά ότι η βία είναι εξωγενής και έχει ελάχιστη σχέση με το ίδιο το άθλημα, ζητά αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αυστηρή αντιμετώπιση των φυσικών αυτουργών των επεισοδίων.

Στις προτάσεις της ΕΠΟ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη φύλαξη των γηπέδων και η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών, ενώ ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των πειθαρχικών ποινών κατά των ομάδων.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Η βία, που εμφανίζεται σε ακραίες μορφές στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία των γεγονότων, εξωγενής και ελάχιστη σχέση έχει με το ίδιο το άθλημα και τους πρωταγωνιστές του.

Η αντιμετώπισή της, με βασικό στόχο την δραστική μείωση των φαινομένων, αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, η απάντηση στο οποίο μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Πολιτεία, Αστυνομία, Δικαστικές Αρχές, Ομοσπονδία, Διοργανώτριες Αρχές, Π.Α.Ε. κλπ.) στη βάση ανάλογων συνεργασιών και θεσμικών κατακτήσεων που έχουν σημειωθεί την τελευταία τριακονταετία στις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Στη συνεργασία αυτή θέση έχουν και οι Σύνδεσμοι Οργανωμένων Οπαδών, στο πλαίσιο μιας αναγκαίας κανονιστικής παρέμβασης.
Ενέργειες που δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό θεσμικό πλαίσιο και -το σημαντικότερο- δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τον φυσικό αυτουργό των επεισοδίων, δεν μπορούν, παρά τις δεδομένες καλές προθέσεις όσων τις αποφασίζουν, να οδηγήσουν στις αναγκαίες λύσεις.

Ο λόγος; Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η βία στους αθλητικούς χώρους χωρίς να συλλαμβάνεται ή να τιμωρείται ποτέ κανείς από τους φυσικούς αυτουργούς και χωρίς κατ’ ελάχιστο να δυσκολεύεται η δραστηριότητά τους εντός και εκτός γηπέδων.

Επείγει, λοιπόν, η ταχύτατη συνεννόηση της Πολιτείας και του Ποδοσφαίρου για την εκπόνηση σύντομα ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις παρακάτω παραμέτρους:

α. την αναγκαία υποδομή, δηλαδή νέα γήπεδα ή πλήρως ανακατασκευασμένα ήδη υπάρχοντα που θα αποπνέουν πολιτισμό και στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σύγχρονες μορφές ελέγχου (ηλεκτρονικό εισιτήριο κλπ.) και αστυνόμευσης

β. την γρήγορη υλοποίηση μέτρων ελέγχου και αστυνόμευσης που περιγράφουν ένα νέο ρόλο της Αστυνομίας, ένα νέο πεδίο ευθύνης των Π.Α.Ε./σωματείων για τον εσωτερικό χώρο των γηπέδων και τη δυναμική συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

γ. ένα νέο Κώδικα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Συνδέσμων Οπαδών με σαφείς διατάξεις εγγραφής μελών, πλήρη έλεγχο και λογοδοσία των Συνδέσμων και των Π.Α.Ε. που τους παρέχουν την απαραίτητη πιστοποίηση χωρίς την οποία δεν μπορούν να ιδρυθούν
δ. την, πιθανή, νέα σκλήρυνση των διατάξεων των κανονισμών που τιμωρούν πειθαρχικά τις ομάδες

ε. την αλλαγή αντιμετώπισης των φυσικών αυτουργών από την Δικαιοσύνη, με βάση ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο τόσο για τις διαδικασίες όσο και για τον καταλογισμό ποινών σωφρονισμού και όχι εξόντωσης

στ. τις απολύτως απαραίτητες διαδικασίες διαπαιδαγώγησης και πρόληψης στις μικρές ηλικίες με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων πειθούς».