Πολιτική των ίσων αποστάσεων; Μάλλον ναι… Όπως μετέδωσε το Sky News, αρκετές από τις Εθνικές ομάδες που μετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και αποτελούνται στην πλειονότητά τους από μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές, προσφέρθηκαν να φορέσουν περιβραχιόνιο κατά της Ισλαμοφοβίας στη διάρκεια της διοργάνωσης.
Η FIFA ωστόσο αρνήθηκε το αίτημα, ακόμη κι αν το όργανο που κυβερνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ερωτηθεί σχετικά. Τα περιβραχιόνια των αρχηγών, λοιπόν, έδωσαν το δικό τους χρώμα στη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022.
Το μήνυμα «One Love» για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας απαγορεύτηκε να φορεθεί, όπως κι εκείνο που προωθούσε τον αγώνα κατά της Ισλαμοφοβίας.
«Το Κατάρ και μερικές από τις άλλες ομάδες με μουσουλμανική πλειοψηφία ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με το εάν οι παίκτες θα μπορούσαν να φορούν περιβραχιόνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν για το αυξανόμενο κίνημα της Ισλαμοφοβίας», δήλωσε στο Sky News ανώτερος αξιωματούχος του Κατάρ.
Το αγγλικό μέσο ενημέρωσης παρουσίασε και σχέδιο του υφάσματος, που χρησιμοποιούσε τα χρώματα του keffiyeh, ενός κασκόλ που φοριέται παραδοσιακά στον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη, πολλές σημαίες του οποίου κυμάτιζαν στις εξέδρες κατά τη διάρκεια των αγώνων αγώνα, ενώ το περιβραχιόνιο έφερε το μήνυμα: «Δεν υπάρχει χώρος για Ισλαμοφοβία».
Σύμφωνα με το Sky, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν συζητήσει ένα σχέδιο για να τα φορούν οι αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου.
«Όταν τελικά συζητήθηκε η πρόταση του περιβραχιόνιου με τη FIFA, τους είπαν ότι παραβίαζε τους κανόνες της και δεν θα επιτρεπόταν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Κατάρ.
Οι ομάδες αποδέχθηκαν την απόφαση αλλά ήταν απογοητευμένες, επειδή «σε ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό, που επηρεάζει αρνητικά εκατομμύρια μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, δεν δόθηκε βήμα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη σε μια περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία».
Η FIFA, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε καμία πρόταση και δεν σχολίασε το θέμα. Αφού αρχικά απείλησε με αθλητικές κυρώσεις τα έθνη αν θα φορούσαν το περιβραχιόνιο «One Love», η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία πρότεινε στη συνέχεια μια σειρά από πιο… ουδέτερα μηνύματα, όπως «Όχι στις διακρίσεις».