Skip to main content

Οι Γερμανοί θυμήθηκαν το Γουέμπλεϊ

REUTERS/Peter Cziborra

Πέρα από την κριτική σε τεχνικό επιτελείο και ποδοσφαιριστές, ο Τύπος της χώρας εστιάζει επίσης στη φάση που ήδη συζητείται σε ολόκληρο τον κόσμο για το γκολ της Ιαπωνίας, που άφησε εκτός συνέχειας τους Γερμανούς.

Όπως το 2018 στη Ρωσία, οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας δεν θα βιώσουν τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου αγωνιζόμενοι αλλά θα την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση.

Γι΄ αυτό φταίει ένα απίστευτο σενάριο, αφού προς έκπληξη όλων η Ιαπωνία νίκησε την Ισπανία (2-1) επισπεύδοντας τον αποκλεισμό της «Μάνσαφτ», η νίκη της οποίας επί της Κόστα Ρίκα (4-2) δεν ήταν αρκετή, τελικώς.

Ο γερμανικός Τύπος δεν χαρίστηκε στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής, ταυτόχρονα όμως εξεπλάγη από την κατακύρωση του δεύτερου ιαπωνικού γκολ, αφού από αρκετές τηλεοπτικές λήψεις η μπάλα φαίνεται εντελώς εκτός ορίων πριν καταλήξει στην πάσα που απέφερε το γκολ.

«Όπως στο Γουέμπλεϊ», έγραψε η ταμπλόιντ Bild αναφερόμενη στο τραύμα που υπέστη η Γερμανία κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, όταν το γκολ του Άγγλου Τζεφ Χερστ επικυρώθηκε χωρίς να είναι σίγουρο ότι η μπάλα πέρασε πραγματικά τη γραμμή της εστίας (η Γερμανία έχασε 4-2 στην παράταση).

Πενήντα έξι χρόνια αργότερα οι Γερμανοί παρατήρησαν αυτή τη φορά ότι η μπάλα είχε όντως περάσει τη γραμμή… εξόδου από το τέρμα, αλλά αυτό δεν έγινε αντιληπτό από τον διαιτητή.

Το Kicker θυμίζει την απίστευτη ιαπωνική νίκη παρουσιάζοντας εκτενώς την αμφιλεγόμενη δράση. Η εφημερίδα Der Spiegel αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος των άρθρων της στο νέο αποκλεισμό, αλλά και αναρωτιέται: «Η μπάλα βγήκε εκτός ορίων πριν από το ιαπωνικό γκολ;».

Ο τίτλος ενός άλλου άρθρου απεικονίζει τέλεια την εφιαλτική βραδιά των παικτών του Χανς-Ντίτερ Φλικ, που είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του, παρά την απογοήτευση: «Λίγα χιλιοστά και όμως χιλιόμετρα από τους καλύτερους στον κόσμο».

Η Die Welt γράφει: «Μπάλα άουτ ή όχι; Τα χιλιοστά αποφάσισαν τον αποκλεισμό της Γερμανίας». Η εφημερίδα είναι πολύ αυστηρή με την Εθνική ομάδα και ζητεί αλλαγή μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, καλώντας για περισσότερο θράσος.

Η Die Zeit στέκεται λιγότερο από τις υπόλοιπες σε αυτή τη διαμάχη εστιάζοντας στην έλλειψη ενωτικού πνεύματος του προπονητή (Φλικ) με τους παίκτες του. Η εφημερίδα πιστεύει επίσης ότι αυτός ο αποκλεισμός «σίγουρα δεν στενοχωρεί τους πάντες», ενώ η γερμανική κοινή γνώμη ήταν μαζικά αντίθετη στη διοργάνωση αυτού του Μουντιάλ στο Κατάρ.

naftemporiki.gr