Ραντεβού στο δικαστήριο για τον Αντρέα Ανιέλι και το υπόλοιπο διοικητικό επιτελείο της Γιουβέντους, που πρόσφατα υπέβαλε την παραίτησή του. Οι δικαστές της εισαγγελίας του Τορίνο υπέγραψαν το αίτημα για απαγγελία κατηγορίας, ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Η πράξη, εκτός από τον πρώην πλέον πρόεδρο και τον αναπληρωτή του, Πάβελ Νέντβεντ, αφορά άλλα έντεκα άτομα. Το κατηγορητήριο ακολουθεί αυτό που περιέχεται στην προκήρυξη ολοκλήρωσης των προκαταρκτικών ερευνών, η οποία είχε κοινοποιηθεί στους κατηγορούμενους την 24η Οκτωβρίου.
Το κατηγορητήριο κάθε άλλο παρά μικρό είναι: τεχνητές υπεραξίες 155 εκατ. ευρώ, ψευδείς ειδήσεις για μισθολογικό ελιγμό, λειτουργικές ζημίες μικρότερες από τις πραγματικές, ψευδείς εταιρικές επικοινωνίες, χειραγώγηση αγοράς, δόλιες δηλώσεις με χρήση τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές, κώλυμα στις εποπτικές αρχές.
Ωστόσο, η θέση των πρώην στελεχών της Γιουβέντους μπορεί να επιδεινωθεί γιατί τον τελευταίο μήνα προέκυψε επίσης ένας «γύρος» χρημάτων για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα ίχνος στον ισολογισμό της εταιρείας: επιπλέον χρέη δεκάδων εκατομμυρίων για την πώληση ποδοσφαιριστών, συμπεριλαμβανομένων των 19 εκατομμυρίων που θα αποπληρωθούν στον Κριστιάνο Ρονάλντο με βάση την -περίφημη, πλέον- «μυστική κάρτα».
«Η “Γιούβε” είναι μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άνθρωπο θα μπορέσει ποτέ να την οδηγήσει», δήλωσε ο τέως πρόεδρος των «Μπιανκονέρι», προσθέτοντας ότι η παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου ήταν «μια επιλογή που έγινε σε κοινή συμφωνία με τον Τζον Έλκαν».
Και η Γιουβέντους «δεν χρειάζεται νέο κεφάλαιο», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Exor, Τζον Έλκαν, απαντώντας σε ερωτήσεις οικονομικών αναλυτών. Εν τω μεταξύ, εν αναμονή των εξελίξεων η εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση.
«Με βάση ένα συμπαγές σύνολο απόψεων κορυφαίων νομικών και λογιστικών επαγγελματιών, το Δ.Σ. της Γιουβέντους κατέληξε, με συμπαγή τρόπο, στο ομόφωνο συμπέρασμα από τους εννέα διευθυντές που ήταν εν ενεργεία στις 28 Νοεμβρίου 2022, ότι ο λογιστικός χειρισμός που υιοθετήθηκε στις επίδικες οικονομικές καταστάσεις εμπίπτει στα επιτρεπόμενα από τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα και οι διαφωνίες του Εισαγγελέα δεν φαίνεται να είναι βάσιμες», αναφέρει η επίσημη τοποθέτηση.
Ο σύλλογος, που επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι πάντα λειτουργούσε σωστά, προσβλέπει και στην αθλητική δικαιοσύνη: «Λόγω της απουσίας οποιασδήποτε τροποποίησης των ισολογισμών, τα συμπεράσματα των αθλητικών αρχών δεν θα αλλάξει: ελλείψει οποιασδήποτε λογιστικής αλλαγής, οποιαδήποτε αθλητική κύρωση θα ήταν εντελώς αβάσιμη».
Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχει ένα από τα πρώην διευθυντικά στελέχη (υπό έρευνα τώρα) που εκμυστηρεύτηκε -χωρίς να γνωρίζει τι θα επακολουθούσε- στον αθλητικό διευθυντή Φεντερίκο Κερουμπίνι (δεν τελεί υπό έρευνα) κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στις 22 Ιουλίου 2021, λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα της επιθεώρησης της Consob, πως «ένα τέτοιο κακό έχει δει μόνο στην του “Καλτσιόπολι”».
«Καλτσιόπολι» ονομάστηκε το ποδοσφαιρικό σκάνδαλο στην Ιταλία που αφορούσε στήσιμο αγώνων και ήρθε στο φως το 2006 από την ιταλική αστυνομία.
Έπειτα από καταγραφές συνομιλιών αποκαλύφθηκε δίκτυο σχέσεων μεταξύ ποδοσφαιρικών παραγόντων και διαιτητών με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονταν οι Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα, κόστισε δε στην ομάδα του Τορίνο τον υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική, αφαίρεση των πρωταθλημάτων που είχαν κατακτηθεί το 2005 και το 2006, καθώς και πρόστιμο 36 εκατομμυρίων ευρώ στο σύλλογο.
naftemporiki.gr