Ο θρυλικός επιθετικός Τζον Φάσανου προέτρεψε την ομάδα της Εθνικής Αγγλίας, που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, να γονατίσει όχι μόνο ενάντια στον ρατσισμό αλλά και για να στείλει μήνυμα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στη βρετανική Sunday Mirror ο παλαίμαχος Άγγλος επιθετικός αποκάλυψε τις τύψεις του, παραδεχόμενος ότι απέφευγε τον αείμνηστο αδελφό του, Τζάστιν, τον πρώτο επαγγελματία ποδοσφαιριστή που αποκάλυψε πως είναι γκέι και τελικά αυτοκτόνησε.
«Αν έπαιζα στο Κατάρ, θα γονάτιζα για να στείλω το μήνυμα ότι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης. Αισθάνομαι ένοχος γι΄ αυτό που συνέβη στον αδερφό μου, τον απέφευγα. Κι αν το έκανα εγώ, που ήμουν αδελφός του, αναρωτιέται κανείς τι έκαναν όλοι οι υπόλοιποι», δήλωσε ο Τζον Φάσανου.
«Με πονάει πολύ που το θυμάμαι αυτό. Πάντα μου έλεγε ότι ένιωθε συντετριμμένος, δεν ήταν εύκολο να είσαι μαύρος και γκέι εκείνες τις μέρες. Το παράδειγμα και ο θάνατος του Τζάστιν πρέπει να χρησιμεύουν ως προειδοποίηση. Οι οπαδοί μας μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη, έτσι ώστε το Κατάρ να ξαναδεί τη θέση του για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ», πρόσθεσε.
Και ο Τζον Φάσανου, ωστόσο, υπήρξε θύμα ρατσισμού. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη Μίλγουολ. Ήμουν ο μόνος μαύρος παίκτης. Με αποδοκίμασαν, με πρόσβαλαν, μου πέταξαν τα πάντα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Την πρώτη μέρα στα αποδυτήρια κανείς δεν μου έσφιξε το χέρι», θυμήθηκε.
«Ο μόνος που με χαιρέτησε ήταν ο μάνατζερ Τζορτζ Γκράχαμ. Υπέροχος άνθρωπος… Το πρώτο παιχνίδι ήταν κόλαση. Το κοινό στη Μίλγουολ με μισούσε και αν δεν έπαιζα καλά στον αγώνα, πάντα με έβριζαν με εκείνη την περιφρονητική λέξη που αρχίζει από “Ν”». Και όχι μόνο οι οπαδοί της ομάδας, αλλά και οι συμπαίκτες του!
«Στα αποδυτήρια μού έσκισαν τα ρούχα, αλλά μετά αυτό συνέβη και στη Νόριτς με λευκούς συναδέλφους. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές η προκατάληψη είναι μέσα μας. Μερικές φορές όποιος είναι έγχρωμος πιστεύει ότι στοχεύεται. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η εκπαίδευση είναι θεμελιώδης. Και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το ιδανικό ηχητικό σανίδι για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων».