Skip to main content

Φάκελος Μπαρτσελόνα: Πώς και γιατί ένας χρεοκοπημένος σύλλογος είναι ο πρωταθλητής των μεταγραφών

Μια ομάδα που πριν από λιγότερο από ένα χρόνο δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην τεράστια μισθοδοσία της. Μια εταιρεία που με ζημιά 487 εκατομμύρια ευρώ χαρακτηρίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλό της ως «τεχνικά χρεοκοπημένη».

Ένας σύλλογος που αυτή τη στιγμή έχει χρέη πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ε, και λοιπόν; Η Μπαρτσελόνα αποφάσισε ότι η καλύτερη διέξοδος από την κρίση είναι οι δαπάνες.

Η εκποίηση μέρους των περουσιακών στοιχείων

Ο σύλλογος των «Μπλαουγκράνα» έχει συγκεντρώσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς του. Το 25% των εθνικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων του, για ένα τέταρτο του αιώνα, πήγε στη Sixth Street, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund.

Το Spotify, η υπηρεσία ροής μουσικής, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο για τα δικαιώματα ονομασίας του «Καμπ Νου» και για να τοποθετήσει το λογότυπό του στο μπροστινό μέρος των εμφανίσεων της ομάδας. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την πώληση του 24,5% των Barca Studios στην πλατφόρμα κρυπτογράφησης Socios.com, για 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο σύλλογος βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων αδειοδότησης. Επιπλέον, η «Μπάρτσα» έχει φτάσει στο σημείο να ζητά από την UEFA να προβλέψει τα έσοδα των επόμενων διοργανώσεων του Champions League.

Τα λελογισμένα ρίσκα του Λαπόρτα

Ωστόσο, παρά την κρίση, η ισπανική ομάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταγραφικής αγοράς αυτό το καλοκαίρι, έχοντας ξοδέψει μέχρι τώρα περισσότερα χρήματα απ΄ όλες τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο Ζοάν Λαπόρτα, πρόεδρος των Καταλανών, σε συνέντευξή του στους New York Times ισχυρίστηκε αναφορικά με τα έξοδα του συλλόγου ότι, «δεν είμαι τζογαδόρος, παίρνω υπολογισμένα ρίσκα».

Μετά την επανεκλογή του Λαπόρτα, πολλοί περίμεναν ότι η Μπαρτσελόνα θα ξαναχτιστεί σιγά-σιγά, αλλά ο πρόεδρος αποφάσισε να την οδηγήσει σε μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε. Είναι απαίτηση», υπογράμμισε.

Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, τα έσοδα από την πώληση των πόρων του συλλόγου δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά επενδύθηκαν σε: 50 εκατομμύρια για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, 55 εκατομμύρια για τον Ζιλ Κουντέ, σχεδόν 65 εκατομμύρια για τον Ραφίνια, ενώ Κεσί και Κρίστενσεν ήρθαν στη Βαρκελώνη ως ελεύθεροι.

Το σκεπτικό των φανταχτερών μεταγραφών

Σύμφωνα με τον Λαπόρτα, αυτές οι υπογραφές αποτελούν μέρος ενός «ενάρετου κύκλου», στον οποίο η επιτυχία στο γήπεδο θα στηρίξει τα οικονομικά της ομάδας μέσω των αυξημένων εσόδων.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια, ξεκινώντας από τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες που επέβαλε η La Liga, η οποία επιμένει ότι δεν θα χαλαρώσει τους κανόνες ούτε κατά ένα ευρώ για χατίρι της Μπαρτσελόνα.

Λόγω του κανονισμού του ισπανικού πρωταθλήματος, ο καταλανικός σύλλογος δεν έχει καταφέρει ακόμα να δηλώσει καμία από τις νέες μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι.

Οι πιο πρόσφατες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την Μπαρτσελόνα να τηρήσει τους οικονομικούς κανόνες της Λίγκας και να καταχωρήσει τις νέες μεταγραφές της, εξήγησε ο Λαπόρτα, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε για τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου πως, «ήταν μια απόφαση που, ειλικρινά, δεν ήθελα να πάρω».

naftemporiki.gr