Αποζημίωση 50 εκατομμυρίων ευρώ ζητεί από τη FIFA η Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο ουκρανικός σύλλογος προσέφυγε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο για την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία ξένοι παίκτες και προπονητές είχαν το δικαίωμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας με ουκρανικές ομάδες έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Αυτό ανέφερε η ιστοσελίδα The Athletic, η οποία υπογράμμισε πώς η Σαχτάρ, η οποία είχε συμβόλαιο με 14 ξένους παίκτες, σκόπευε να πουλήσει τους ποδοσφαιριστές της για να ανακτήσει ζωτικά κεφάλαια για τον σύλλογο, δεδομένου ότι τα οικονομικά της είχαν ήδη αποδεκατιστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση άφησε στη Σαχτάρ λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα να κλείσει συμφωνίες για να πουλήσει τους παίκτες της, ενώ οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι και οι μάνατζερ των παικτών γνώριζαν ότι μπορούσαν απλώς να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, για να αποφύγουν να πληρώσουν τον ουκρανικό σύλλογο.
Σε επιστολή, την οποία είδε η Athletic, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την επόμενη μέρα της απόφασης, ο διευθύνων σύμβουλος της Σαχτάρ, Σεργκέι Πάλκιν, ανέφερε: «Λόγω της απόφασης της FIFA, η Σαχτάρ έχασε την ευκαιρία να πουλήσει τέσσερις ξένους παίκτες για ένα συνολικό ποσό περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ».
Ο σύλλογος ζητεί τώρα την ακύρωση της απόφασης της FIFA και αποζημίωση. Ως ένδειξη της δύσκολης κατάστασης στην Ουκρανία, η Σαχτάρ ζήτησε επίσης παράταση 10 ημερών για την πληρωμή του τέλους στο CAS, καθώς η Εθνική Τράπεζα της χώρας ανέστειλε τις πληρωμές στο εξωτερικό και πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο The Athletic, ο Πάλκιν εξήγησε πώς μπλοκαρίστηκαν οι συμφωνίες για πώληση παικτών έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, 48 ώρες μετά την ποινή.
Για παράδειγμα, η Φούλαμ, που πρόσφατα ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, βρισκόταν σε συζητήσεις με τη Σαχτάρ εδώ και εβδομάδες για τη μόνιμη μεταγραφή του Ισραηλινού εξτρέμ Μάνορ Σόλομον. Οι σύλλογοι, σύμφωνα με τον Πάλκιν, είχαν έρθει σε συμφωνία στη βάση των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είχαμε σχεδόν ανταλλάξει τα συμβόλαια και είχαμε συμφωνήσει τα πάντα, αλλά όταν η FIFA εξέδωσε αυτή την απόφαση, (η Φούλαμ) μας έστειλε ένα email για να μας πει ότι λόγω της απόφασης της FIFA, θα αποσύρουν τα συμβόλαια και όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα για να το σταματήσουμε. Υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους και τώρα είναι παίκτης της Φούλαμ», είπε.
«Πώς ήταν δυνατόν να μου δοθεί μια εβδομάδα για να κλείσω συμφωνίες για τους 14 ξένους παίκτες μας; Όταν έχεις να κάνεις με συλλόγους, παίκτες και παράγοντες, τεχνικά και σωματικά δεν είναι δυνατό να τα κάνεις όλα αυτά σε μια εβδομάδα.
Είναι μια πολύ γελοία απόφαση, αλλά όταν η FIFA εξέδωσε την απόφαση, μέσα σε δύο ημέρες, χάσαμε απευθείας συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 26 εκατομμυρίων ευρώ. Εξέδωσαν την απόφαση και όλοι οι σύλλογοι είπαν: “Ευχαριστούμε πολύ, η FIFA μας βοηθάει, παίρνουμε αυτούς τους παίκτες δωρεάν”», πρόσθεσε ο Πάλκιν.
«Διάβασα ότι η FIFA είχε ισχυριστεί πως επικοινώνησε με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν είναι αλήθεια. Εντελώς δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουν επικοινωνήσει με την ουκρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Δεν επικοινώνησαν με μεγάλους ουκρανικούς συλλόγους. Πήραν αποφάσεις χωρίς εμάς.
Δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να επικοινωνήσουν με αυτούς τους συλλόγους και να έχουν κάποιου είδους άποψη για την κατάστασή τους. Σε αυτόν τον πόλεμο, όλοι υποστηρίζουν την Ουκρανία και όλες τις ουκρανικές οργανώσεις. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν η FIFA, ο φορέας που λέει “Είμαστε η οικογένεια του ποδοσφαίρου”, να μην μας έχει δώσει καν σημασία;».
Και συμπλήρωσε: «Θα ήταν αρκετό να κλείσουμε τις συμφωνίες που μας κοινοποίησε η FIFA τον Ιούνιο ότι η απόφαση για το θέμα θα λαμβανόταν τον Αύγουστο. Επικοινώνησα με πολλούς συλλόγους και δεν πίστευαν ότι η FIFA θα εκδώσει τέτοιου είδους ποινή, αλλά ότι υποστήριξε τους ουκρανικούς συλλόγους και ως εκ τούτου ήταν σε πραγματικές συνομιλίες μαζί μας και ήταν έτοιμοι να κλείσουν συμφωνίες και να υπογράψουν παίκτες από εμάς. Δεν πίστευαν ότι τέτοιο όνειρο θα έμπαινε στη ζωή τους».