«Δεν είμαι δειλός»: έτσι ξεκίνησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μίλησε για τον πόλεμο, την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο και το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας για την προεδρία της UEFA.
Ξεκινώντας από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Σλοβένος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η UEFA: «Επιβάλαμε αθλητικές κυρώσεις και αφιερώσαμε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ σε παιδιά και πρόσφυγες της Ουκρανίας. Δεν επηρεαζόμαστε από πολιτικούς, αλλά η πολιτική είναι μέρος της ζωής και μπορούμε να την επηρεάσουμε, γιατί έχουμε την υποστήριξη πολλών. Πείθω τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε υποδομές. Κάποιοι αρχηγοί κρατών ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, άλλοι λιγότερο. Ο Μακρόν και ο Ερντογάν είναι οπαδοί, η Μέρκελ επίσης».
Όσον αφορά τις σχέσεις με τον Πούτιν, ο Τσέφεριν είπε ότι «στο παρελθόν ήταν καλά προετοιμασμένος για μια συνάντηση», αλλά τώρα «είναι απαραίτητες κυρώσεις: δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική κρίση. Η καρδιά μου κλαίει όταν τιμωρώ τους αθλητές: δεν είναι ο πόλεμός τους, δεν το έχουν αποφασίσει ούτε το θέλουν. Αλλά πρέπει να δείξουμε ενότητα για την ειρήνη».
Το ίδιο ισχύει και για την Gazprom: «Ήταν σωστό. Οικονομικά κόστισε πολύ (150 εκατομμύρια έως το 2024). Για εμάς είναι ένα χτύπημα στο πορτοφόλι, αλλά σκοτώνονται άνθρωποι. Μιλάω καθημερινά με τον Πάβελκο, πρόεδρο της Ουκρανικής ομοσπονδίας. Προειδοποίησα τον Ντιούκοφ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πριν αποφασίσω: δεν είμαι δειλός, δεν κάνω πράγματα κρυφά».
Όσο για το κεφάλαιο της Super League και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που πρέπει να αποφασίσει αν η UEFA έχει δεσπόζουσα θέση; «Θα είναι μια συμβολική απόφαση. Εάν αποφασίσουν ότι η UEFA είναι μονοπώλιο, οι τρεις σύλλογοι μπορούν να παίξουν τη δική τους UEFA, να παίξουν τις διοργανώσεις τους. Γιατί θέλουν να μείνουν στο δικό μας; Θέλουν να είναι κι εδώ κι εκεί, αλλά δεν υπάρχει το “εκεί”, είναι ένα μεταφυσικό μέρος. Νομίζω ότι πιστεύουν επίσης ότι ο κόσμος είναι επίπεδος. Και μετά ας σταματήσουμε να την αποκαλούμε Super League, ας το αποκαλούμε όπως είναι: “The Terrible League” (Η Τρομερή Λίγκα)».
Ο Τσέφεριν δεν θέλησε να μιλήσει για τις σχέσεις του με τον κουμπάρο του πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ενώ για το νέο Financial Fair Play είπε: «Η πανδημία δημιούργησε προβλήματα σε όλους, αλλά για κάποιους ήταν μια καλή δικαιολογία για κακοδιαχείριση. Το οικονομικό Fair Play γεννήθηκε για να εξαλείψει τις απώλειες στο ποδόσφαιρο, τώρα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην ανταγωνιστική ισορροπία».
Για το ανώτατο όριο μισθών δήλωσε πως, «αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες εργασίας, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ένα ανώτατο όριο στα έξοδα. Εύκολο να το πεις, σου αρέσει το ΝΒΑ, αλλά δεν μπορείς. Είστε σίγουροι ότι θέλετε αυτό το μοντέλο; Το πιο ακριβό εισιτήριο για τον τελικό του Champions League κοστίζει 500 ευρώ, στο Superbowl το φθηνότερο κοστίζει χίλια δολάρια».
Στη συνέχεια, μια επισήμανση ως προς την υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2032: «Έχει πιθανότητες, αλλά πρέπει να επενδύσει: δεν έχει ξαναφτιάξει γήπεδα για πολλά χρόνια. Δεν έχει νέες εγκαταστάσεις κι αυτές οι λίγες που ξαναφτιάχτηκαν είναι μικρές/ Μου λένε ότι και το “Σαν Σίρο” θα είναι μικρότερο. Η κυβέρνηση πρέπει να εμπλακεί, είναι ένα εγχείρημα καλό για τη χώρα. Έχω εξαιρετικές σχέσεις με ιταλικά ιδρύματα, με τον πρόεδρο της FIGC (Ιταλική Ομοσπονδία) Γκαμπριέλε Γκραβίνα και με την Εβελίνα Κρίστιλιν (μέλος του Συμβουλίου της FIFA), που είναι πάντα έτοιμοι να μας στηρίξουν. Αγαπώ την Ιταλία. Το πρόβλημα με εσάς είναι η γραφειοκρατία».
Κλείνοντας, ένα αστείο για τη συνέχισή του ως πρόεδρος της UEFA: «Είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα. Νομίζω ότι θα ξαναθέσω υποψηφιότητα γι΄ άλλη μια θητεία, ελπίζοντας να μην ζω πάντα σε μια συνεχή κρίση».