Την Πέμπτη ξεκίνησε η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων: ένα τουρνουά που θα έπρεπε να είχε αλλάξει φορμάτ με τη συμμετοχή 24 ομάδων, αλλά η «επανάσταση» αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, που ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν τα σχλεδιά τους.
Τελικά, η επιλογή έγινε για τις αρχές Φεβρουαρίου. Εκπροσωπώντας την Ευρώπη εκεί θα είναι η πρωταθλήτρια της «Γηραιάς Ηπείρου» Τσέλσι, η οποία σήμερα θα παίξει στο Κύπελλο Αγγλίας με την Πλίμουθ και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Άμπου Ντάμπι για να αντιμετωπίσει την Τετάρτη τον νικητή του σαουδαραβικού ντέρμπι Αλ Χιλάλ–Αλ Τζαζίρα.
Αν οι «Μπλε» νικήσουν, το επόμενο Σάββατο θα παίξουν στον τελικό με τους Βραζιλιάνους της Παλμέιρας ή το νικητή του παιχνιδιού Μοντερέι–Αλ Αχλί.
Η αφρικανική ομάδα (Αλ Αχλί) θα πρέπει να παίξει χωρίς τους έξι διεθνείς της στην Εθνική Αιγύπτου, η οποία αύριο θα αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με τη Σενεγάλη, στο Γιαουντέ του Καμερούν: ένα τέλειο παράδειγμα για το πόσο «βραχυκυκλωμένο» είναι το διεθνές ποδοσφαιρικό καλαντάρι.
Αλλά και η Τσέλσι θα δυσκολευτεί να έχει διαθέσιμο τον Σενεγαλέζο βασικό τερματοφύλακά της Μπένζαμιν Μεντί, ενώ αναγκάστηκε να μεταφέρει το ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ με την Άρσεναλ.
Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αναγκάζονται να διαθέτουν τους Αφρικανούς παίκτες τους για πέντε εβδομάδες στο Κύπελλο Εθνών της «Μαύρης Ηπείρου», σε μια διοργάνωση που εξακολουθεί να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Μια επιλογή που για τον προπονητή της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ, έχει μια σαφή εξήγηση: «Δεν είναι πλέον θέμα ποιότητας αλλά μόνο ποσότητας. Ο κόσμος θέλει να δει ποδόσφαιρο κορυφαίου επιπέδου και παίκτες ποιότητας, αλλά για να το παράγεις χρειάζεσαι φρέσκους και υγιείς παίκτες, όχι κουρασμένους και τραυματισμένους».
Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα. Τον τελευταίο χρόνο η Τσέλσι έπαιξε περίπου 67 παιχνίδια και αν προσθέσουμε τις διοργανώσεις με τις Εθνικές ομάδες και τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φτάνουμε σε έναν άπειρο αριθμό αγώνων, η προσπάθεια είναι τεράστια».