Skip to main content

Ξεκινούν οι πιο «αμφιλεγόμενοι» Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πιο αμφιλεγόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες εδώ και δεκαετίες ξεκινούν στην Κίνα την Παρασκευή, καθώς το Πεκίνο γίνεται η μόνη πόλη που φιλοξενεί τόσο τους Θερινούς όσο και τώρα τους Χειμερινούς Αγώνες. Εκτός από τους αυστηρούς ελέγχους του Covid-19, οι Αγώνες είναι γεμάτοι με πολιτικές εντάσεις σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μποϊκοτάζ.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, μέσα σε μια φούσκα κατά του COVID-19, που επισκιάζονται από ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στερούνται των περισσότερων θεατών, ξεκινούν την Παρασκευή με μια επιστροφή στη σκηνή της θριαμβευτικής έναρξης των Θερινών Αγώνων της Κίνας το 2008.

Όπως και το 2008, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο χαρακτηριστικό στάδιο Bird’s Nest, με την οροφή του στολισμένη με τις σημαίες των 91 διαγωνιζόμενων εθνών και περιοχών, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού.

Αν και μικρότερη σε κλίμακα από τους Θερινούς Αγώνες, η χειμερινή έκδοση θα παρουσιαστεί από μια πολύ πιο ευημερούσα, ισχυρή, με αυτοπεποίθηση και συγκρουσιακή Κίνα υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί στην τελετή έναρξης.

Το σόου της Παρασκευής υπόσχεται ένα θέαμα μουσικής, χορογραφίας και τεχνολογίας – τίποτα λιγότερο θα έκανε αφού η Κίνα ξεσήκωσε ένα παγκόσμιο κοινό δισεκατομμυρίων το 2008.

«Αυτή τη φορά θα δείξουμε λιγότερα για τον αρχαίο πολιτισμό», είπε ο Ζανγκ Γιμού σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Θα μεταφέρουμε μια αίσθηση νεωτερικότητας, που κοιτάζει μπροστά. Αυτή είναι μια νέα εποχή», είπε.

Η τελετή είχε προγραμματιστεί να είναι περίπου το μισό από τον τετράωρο μαραθώνιο του 2008, προς ανακούφιση των παρευρισκομένων που θα βρεθούν σε προβλέψεις θερμοκρασιών στους -4 βαθμούς Κελσίου.

Τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ θα ισοδυναμούν μόνο με το 10% αυτών που χρησιμοποιήθηκαν το 2008 και μόνο σε ασημί, λευκό και πράσινο.

Το ίδιο το πλήθος θα είναι μικρότερο, με τους διοργανωτές να αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να μην πουλήσουν εισιτήρια για Ολυμπιακές εκδηλώσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19. Ένας «κλειστός βρόχος» χωρίζει τους αγωνιζόμενους και το λοιπό προσωπικό από το κινεζικό κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η σύνθεση των παρευρισκομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους υπόκεινται σε αυστηρά πρωτόκολλα COVID πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι επίσης διαφορετική από το 2008, όταν ήταν παρόντες περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Κίνα έχει προκαλέσει επικρίσεις από τότε που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε το Πεκίνο το 2015 και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία προχώρησαν σε διπλωματικά μποϊκοτάζ, που σημαίνει ότι δεν έστειλαν κυβερνητικούς εκπροσώπους στους Αγώνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κύριος ξένος προσκεκλημένος, έφτασε την Παρασκευή για συνάντηση με τον Σι πριν από την τελετή έναρξης, φέρνοντας μια συμφωνία για την αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κίνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Δύση και κερδίζοντας τη δέσμευση του Σι για εμβάθυνση της αμοιβαίας συνεργασίας .

Ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV σημείωσε ότι ο Πούτιν, όπως και η Κίνα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην «πολιτικοποίηση» των Αγώνων.

Μετά από δημοσίευμα της Washington Post που έλεγε ότι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ εργάζονταν με αθλητές από πολλές δυτικές χώρες για να μποϊκοτάρουν τα εγκαίνια, η ομάδα των ΗΠΑ είπε ότι αναμένει περίπου το 80% των αθλητών της να συμμετάσχουν στην τελετή της Παρασκευής, με πιθανώς συμμετοχή-ρεκόρ σε επίπεδο.

Το σόου της Παρασκευής επρόκειτο να συμμετάσχει μόλις 3.000 ερμηνευτές, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ένα μικρό κλάσμα από τους περίπου 15.000 που συμμετείχαν το 2008, όλοι τους απλοί πολίτες ως μέρος της έμφασης στον «άνθρωπο» και της διευρυνόμενης συμμετοχής στον αθλητισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC